بورس و بازارراه و شهرسازیمجله خبری

لوکس‌نشینان در تور مالیاتی

به گزارش ساختمان آنلاین: افزایش و تعریف پایه‌های مالیاتی جدید و همچنین تمرکز بر پایه‌هایی که طی سال‌های گذشته جدی گرفته نشده بود، باعث شده است تعداد زیادی از کسانی که مشمول مالیات نبودند، در تور مالیاتی قرار گیرند. این درحالی است که طبق پایه‌های مالیاتی تعریف شده، این افراد با درآمد بالا هستند که باید مالیات دارایی‌های خود را بپردازند.

در این راستا، مالیات بر خانه‌های خالی، مالیات بر خودروهای لوکس و مالیات بر عایدی سرمایه، مهم‌ترین این پایه‌هاست که با تکیه بر آن ضمن تحقق عدالت مالیاتی، درآمدهای دولت از محل مالیات نیز افزایش می‌‌یابد.

اخذ مالیات از خانه‌های لوکس و گران‌قیمت در قانون بودجه سال‌های ۹۹ و ۱۴۰۰ وجود داشت. دولت قبل، از تصویب ضوابط اجرایی آن خودداری کرده بود. طبق آمار‌های رسمی سازمان امور مالیاتی، درآمد ناشی از این محل تاکنون صفر بوده است.

جلوگیری از فرار مالیاتی در دستور کار

بررسی اقدامات وزارت امور اقتصادی و دارایی برای جلوگیری از فرار مالیاتی و افزایش درآمدهای مالیاتی دولت، نشان می‌‌دهد که به طور عمده این اقدامات براساس تکالیف بودجه‌ای که برعهده این وزارتخانه گذاشته شده، در دستور کار قرار گرفته است. یکی از این تکالیف جزو ۲ بند (ط) تبصره ۶ قانون بودجه در ارتباط با مالیات واحدهای مسکونی خالی موضوع ماده ۵۴ مکرر اصلاحی قانون مالیات‌های مستقیم است که درسال گذشته اقدامات متعددی برای عملیاتی شدن آن انجام شد و درنهایت با وجود زمان کمی که از آغاز عملیات اجرایی آن می‌‌گذشت، برای تعدادی از مودیان نیز مالیات در نظر گرفته شد. همچنین بند (خ) تبصره ۶ قانون بودجه در ارتباط با مالیات واحدهای مسکونی و باغ‌ویلاهای گرانقیمت نیز تکلیف دیگری است که برعهده نظام مالیاتی کشور گذاشته شده است. علاوه براین، طبق بند (ش) تبصره ۶ قانون بودجه در ارتباط با مالیات انواع خودروهای سواری و وانت دوکابین، خودروهای گرانقیمت نیز مشمول مالیات شده‌اند.

شناسایی نزدیک به نیم میلیون خانه خالی

با اقداماتی که درسال گذشته انجام شد و به بخشی از آنها اشاره شد، در مجموع ۴۹۶ هزار و ۹۴۶ رکورد از خانه‌های خالی شناسایی شد که این تعداد رکورد مربوط به ۴۸۸ هزار و ۴۱۶ واحد مسکونی خالی می‌‌شود. بدین ترتیب محاسبات نشان می‌‌دهد که مالکان این واحدهای مسکونی خالی باید بیش از سه هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان مالیات بپردازند. ازمجموع رکوردهای شناسایی شده بیشترین سهم به اشخاص حقیقی اختصاص دارد. به طوری که در این مدت ۴۹۳ هزار و ۲۲۲ رکورد از این اشخاص شناسایی شده است که مربوط به ۴۸۵ هزار و ۵۸۴ واحد مسکونی خالی می‌‌شود.

مالیات متعلقه به این واحدها نیز بیش از سه هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان محاسبه شده است. این درحالی است که واحدهای مسکونی خالی شناسایی شده از اشخاص حقوقی نسبت به حقیقی‌ها ناچیز بوده است. در این مدت سه هزار و ۷۲۴ رکورد شامل دو هزار و ۸۳۲ واحد مسکونی از این اشخاص شناسایی شده است که مجموع مالیات متعلقه به آنها بیش از ۷۵ میلیارد تومان می‌‌شود.

انگشت اتهام به سوی وزارت اقتصاد

با اجرای مقررات قانون بودجه سال گذشته برای خودروهای گران‌قیمت نیز ۵۰۵ هزار و ۱۷۷ مودی مشمول این نوع مالیات شناسایی شدند که ۳۷۰ هزار دستگاه خودرو را در برمی‌گیرد. مالیات متعلق به این افراد نیز به بیش از ۳۰ میلیارد تومان می‌‌رسد که در سال گذشته تعدادی از مشمولان مالیات خود را پرداخت کردند. براساس گفته‌های رییس کل سازمان امور مالیاتی از ۵/۱۷ میلیون خودروی سواری و دوکابین موجود در کشور، ۵۵۰ هزار خودرو مشمول این مالیات هستند که این خودروها باید ۵۶۰۰ میلیارد تومان مالیات بدهند. بنابراین طی سال گذشته و براساس قانون بودجه ۱۴۰۰ درمجموع یک میلیون و ۸۱ هزار و ۹۳۵ مودی جدید بابت این سه پایه مالیاتی شناسایی شده‌اند.

رییس کمیسیون عمران مجلس، محمدرضا رضایی‌کوچی گفت: از نظر ما متهم اصلی عدم اجرای قانون مالیات بر خانه‌های لوکس وزارت اقتصاد است که باید یقه آنها را بگیریم.

کدام واحد‌های مسکونی شامل مالیات می‌شوند؟

زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق درباره مالیات واحد‌های مسکونی و باغ‌ویلا‌های گران‌قیمت گفت: واحد‌های مسکونی و باغ‌ویلا‌های گران‌قیمت تا سقف ۱۰ میلیارد تومان معاف از مالیات هستند. نسبت به مازاد ۱۰ میلیارد تا ۱۵ میلیارد تومان مالیات یک در هزار، نسبت به مازاد ۱۵ میلیارد تومان تا ۲۵ میلیارد تومان مالیات دو در هزار را باید پرداخت کنند.

زارع گفت از واحد‌های مسکونی و باغ‌ویلا‌های گران‌قیمت نسبت به مازاد ۲۵ میلیارد تومان تا ۴۰ میلیارد تومان سه در هزار و نسبت به ۴۰ میلیارد تومان تا ۶۰ میلیارد تومان چهار در هزار و نسبت به مازاد ۶۰ میلیارد تومان به بالا پنج در هزار مالیات گرفته خواهد شد.
این مساله باعث ابهام در کشور شده که چرا قانون اجرا نمی‌شود. برخی سوال دارند که مالکان این خانه‌های خالی چه کسانی هستند که نمی‌گذارند این قانون اجرا شود. امیدواریم هر چه زودتر این مشکل رفع شود.

به این مطلب امتیاز دهید

ساختمان آنلاین

ساختمان آنلاین، جامع ترین و تخصصی ترین سایت در زمینه صنعت ساختمان است. هدف اصلی این سایت اطلاع رسانی کامل و دقیق اخبار و رویدادها، ارائه آموزش های تخصصی و مورد نیاز این حوزه و معرفی برترین استارت آپ های فعال در حوزه های مختلف این صنعت رو به رشد و گسترده در کشور می‌باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا