لزوم بازنگری در سیاستهای تامین مسکن
در حالی که این روزها انتقادهای گسترده ای در خصوص عدم همکاری بانکها در پرداخت تسهیلات طرح نهضت ملی مطرح است اما بررسی ها حاکی از آن است که اقدامات چند جانبه و چند وجهی برای ساماندهی بخش مسکن و تولید سالیانه یک میلیون واحد مسکونی الزامی است.
مشارکت بخشهای دولتی و خصوصی، مشارکت فعال مردم، نوآوری در صنعت مسکن و بازنگری در سیاستهای تامین مسکن برای تحقق هدف ساخت ۵ میلیون واحد مسکونی از جمله راهبردهای کلیدی در این زمینه است.
لزوم توسعه مسکن خودمالکی
یکی از موانع اصلی توسعه مسکن خودمالکی، عدم دسترسی کافی به زمین مناسب برای افراد است. دخالت دولت در این بخش باید کاهش یافته و مشارکت مردم (چه در قالب تعاونی و چه بخش خصوصی) افزایش یابد. همچنین، مدلهای مسکن حمایتی کنونی، مانند مسکن مهر، با دخالت زیاد دولت، نیازمند تغییرند.
محدودیت مدیریت دولتی در مسکن حمایتی
مدیریت دولتی در مسکن حمایتی به دلیل محدودیتهای موجود، نمیتواند به تنهایی پاسخگوی نیازهای گسترده باشد. مشارکت بخش خصوصی و متقاضیان، ضروری است.
عدم مشارکت کافی بانکهای خصوصی در تسهیلات مسکن
بانکهای خصوصی به اندازه کافی در تسهیلات مسکن مشارکت ندارند و عمده تزریق تسهیلات به بانکهای دولتی و شبهدولتی اختصاص یافته است. این امر، مانع از استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی در تامین مالی میشود. این موضوع به دلیل عدم تمایل یا عدم توانایی بانکهای خصوصی در ارائه تسهیلات بلندمدت یا با شرایط خاص مطرح است.
افزایش مشارکت بخش خصوصی
فعالسازی ظرفیت بخش خصوصی در ساخت و تامین مالی مسکن امری ضروری است. این موضوع شامل نوآوری در مدلهای مسکن و پاسخگویی به نیازهای متنوع افراد است.علاوه بر این باید مدلهای مدیریتی مختلف برای پروژههای مسکن حمایتی مورد توجه قرار گیرد و دخالت دولت در این بخش به سمت سپردن امور به بخش خصوصی هدایت شود.
فعالسازی بانکهای خصوصی برای رفع مشکل تسهیلات
برای رفع مشکل تسهیلات مسکن حمایتی ،بانکهای خصوصی باید به سمت پرداخت تسهیلات مسکن سوق داده شوندالبته در این بین باید تمهیدات مختلفی برای جذب بیشتر سرمایههای بخش خصوصی در نظر گرفته شود که از جمله آن می توان به امکان پرداخت تسهیلات با بازپرداختهای بلندمدت تر اشاره کرد.
نیاز به نوآوری در مسکن
در همین حال نوآوری در طراحی و ساخت واحدهای مسکونی برای پاسخگویی به نیازهای روزافزون و سبکهای زندگی متغیر امری ضروری است.این نوآوریها باید شامل ارائه واحدهای با کیفیت بالاتر و مدلهای تامین مسکن متنوع باشند.
بازنگری در سیاستهای تامین مسکن
نیاز به بازنگری کامل در سیاستهای تامین مسکن و جهتگیری بیشتر به سمت نوآوری و سبکهای زندگی جدید، از نکات مهمی است که باید مورد توجه تصمیم گیران قرار گیرد.