بلاگپروژه های شاخص

معرفی و بررسی ساختمان مسکونی ماکویی

معمار:

محمدرضا نیکبخت

موقعیت:

تهران

دسته بندی:

خانه

معرفی و بررسی ساختمان مسکونی ماکویی

اختصاصی ساختمان آنلاین: این روزها تهران از ساختمان‏  هایی با نماهای سیمانی و سنگی و گرانیتی پر شده است. نماهایی که با وجود استحکام و شیک بودن، حسی از گرما به بیننده منتقل نمی‏کنند. رنگ و جنس نمای ساختمان، به ویژه اگر کاربری مسکونی داشته باشد، تأثیر زیادی در ایجاد حال و هوای راحت و صمیمانه‏ ی خانگی دارد. حال معماری امروز تهران خوب نیست. شهر پر شده است از ساختمان‏ های بدقواره‏ ی سرد و بی‏ روح که گاهی انگار یک شبه از زمین سربرمی‏ آورند! اما در این میان گاهی هم به ساختمان‏ هایی مانند مجتمع مسکونی ماکویی برمی‏خوریم. ساختمان‏ هایی که انگار به تنهایی بار زیباسازی منطقه‏ ای را به دوش می‏کشند و نگاه کردن به آنها حال را خوش می‏کند. وقتی همه جا صحبت از فلز و سنگ و ستون‏ های رومی است، ساختمان مسکونی ماکویی با نمایی از آجر‏های دست‏ ساز، حس و حال یک معماری اصیل و با شناسنامه را ایجاد می‏کند.

طراح این ساختمان محمدرضا نیکبخت است. مهندسی خوش ذوق، با مدرک کارشناس ارشد معماری از دانشگاه شهید بهشتی، که ویژگی آثارش ترکیب المان‏ های معماری سنتی ایرانی با طراحی‏های مدرن است. محمدرضا نیکبخت چندین یادگار در بافت تهران به جا گذاشته است که هر کدام از جهاتی منحصر به فرد هستند و بعضاً از طرف جامعه‏ ی بین المللی معماران تحسین شده ‏اند. برای نمونه می‏توان به طراحی بی‏نظیر مجتمع مسکونی نیاوران اشاره کرد. استفاده‏ ی خلاقانه از مصالح و مواد سنتی به امضای آثار این معمار هنرمند تبدیل شده است.

به گزارش ساختمان آنلاین: ساختمان مسکونی ماکویی در زمینی به مساحت ۵۵۷٫۵۴ متر مربع در منطقه‏ ی ماکویی زعفرانیه بنا شده است. این ساختمان پنج طبقه مسکونی، سه طبقه زیرزمین و یک طبقه هم‏کف دارد. هر طبقه‏ ی مسکونی شامل دو واحد ۲۰۷ و ۱۳۸ متری می‏شود. در طبقه‏ ی هم‏کف لابی طراحی شده است و در طبقات زیرزمین، سالن ورزش، سالن جشن، پارکینگ، انباری‏ ها و موتورخانه قرار گرفته ‏اند. این ساختمان یک مجتمع بسیار مدرن و با امکانات رفاهی عالی به شمار می‏رود اما وجه تمایز آن با دیگر ساختمان‏ ها در طراحی منحصر به فرد نما دیده می‏شود.

نمای ساختمان مسکونی ماکویی ترکیبی از آجرهای دست ‏ساز، چوب، گچ‏بری و سنگ گرانیت فیروزه‏ای است. هرکدام از این مصالح به تنهایی برای گرما بخشیدن به نمای ساختمان کافی است اما ترکیبی که محمدرضا نیکبخت از این مجموعه ایجاد کرده است منظره ‏ی زیبای کم‏ نظیری به بینندگان هدیه می‏دهد.

استفاده از آجر در معماری ایرانی سابقه‏ ای چند هزار ساله دارد. ایوان مدائن، زیگورات چغازنبیل، مسجد جامع اصفهان و هزاران مسجد و آتشکده‏ ی باستانی دیگر شاهدی بر این مدعا هستند. ابعاد آجرها به گونه ‏ای است که به راحتی در هم قفل می‏ شوند. این ویژگی دست معماران را برای طراحی‏ های متنوع و ساخت قوس‏ ها و طاق‏ ها و گنبدها بازمی ‏گذارد. طاق‏ ها و دهانه ‏هایی که از زمان پیش از ساسانیان در معماری ایرانی رواج داشته ‏اند. امروزه به دلیل افزایش جمعیت و به تبع آن ساخت بناهای چند طبقه و متراکم، استفاده از آجر در اسکلت ساختمان‏ ها مناسب نیست و به جای آن از مصالح فلزی و بتونی استفاده می‏شود اما آجر هنوز در نمای ساختمان و حتی در معماری داخلی جایگاه ویژه‏ای دارد. در طراحی دکوراسیون ‏های مدرن گاهی از آجر به عنوان نمای اطراف شومینه، کف‏پوش و یا نمای دیوارهای داخلی اسفاده می‏شود. انواع و رنگ ‏های متنوعی از آجر نماها موجود است که هر کدام ویژگی‏ های خاص خود را دارد. برای نمونه می‏توان به آجرهای فشاری، سفالی و لعابی اشاره کرد. آجرها مقاومت بالایی در برابر گرما و رطوبت دارند و می‏توانند به عنوان یک عایق رطوبتی عمل کنند.

به گزارش ساختمان آنلاین: سابقه‏ ی استفاده از گچ در معماری حتی از سابقه ‏ی آجر نیز قدیمی ‏تر است. این ماده در اهرام ثلاثه‏ ی مصر به عنوان یک لایه‏ ی چسبنده بین سنگ ‏ها به کار رفته است. در ایران از زمان هخامنشیان دیوارهایی با تزئینات گچی وجود داشته ‏اند و از آن زمان تا امروز این هنر به ساختمان‏ های ایرانی زیبایی می‏بخشد.

سنگ فیروزه در باور عامه ویژگی‏ هایی دارد مانند خاصیت آرام‏ بخشی، خوش یمن بودن و حائل شدن در برابر نظر بد، سنگی محبوب به شمار می‏رفته است. به این ترتیب رنگ فیروزه‏ای نیز، نزد ایرانیان ارزش‏های مثبت نشانه ‏شناختی پیدا کرده است. این رنگ عنصر غالب در کاشی‏کاری بسیاری مساجد است و علاوه بر داشتن حال و هوای عرفانی، در ادبیات ابزار استعاره است و بین سنگ، آب و آسمان پیوند برقرار می‏کند.

به این ترتیب طراح ساختمان مسکونی ماکویی با انتخاب هوشمندانه ‏ی مصالح سنتی معماری ایرانی، نمایی هنرمندانه شبیه یک قالی دستبافت ایرانی می ‏سازد که در ذهن مخاطب ایرانی تداعی‏ های خوشایند دارد و حسی از آرامش و گرما به او منتقل می‏کند.

 

به این مطلب امتیاز دهید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا