مسکن به عنوان یک ابرچالش به رسمیت شناخته شود
در حالی خانه دار شدن برای اقشار زیادی از افراد جامعه به رویای دست نیافتنی تبدیل شده است که بررسی ها حاکی از آن است که معضل مسکن از سوی حاکمیت به عنوان یک ابرچالش به رسمیت شناخته نشده است و همین مساله سبب می شود که چشم انداز روشنی برای ریشه کنی فقر مسکن وجود نداشته باشد.
به گزارش ساختمان آنلاین، چندی پیش قالیباف،رییس مجلس در جریان یک نشست خبری با اشاره به معضل مسکن در عین حال خواستار به رسمیت شناخته شدن معضل مسکن شد چرا که به گفته وی این مساله سبب می شود امکانات بیشتری به حوزه مسکن اختصاص پیدا کند و همین مساله زمینه ساز حرکت به سمت حل بحران مسکن خواهد شد.
در این زمینه علی پژمان فر ،فعال حوزه ساختمان به ساختمان آنلاین اظهار داشت: راهکارهای مقابله با فقر مسکن بسیار متنوع و پیچیده هستند و نیازمند رویکردی چندوجهی و هماهنگ بین بخشهای مختلف دولت و جامعه هستند.
وی با اشاره به اینکه وقتی مسکن به عنوان ابرچالش پذیرفته نشود،تحولات در بازار مسکن به کندی پیش خواهد رفت ادامه داد: ساخت مسکن اجتماعی یکی از گامهای اساسی دولت برای حل بحران مسکن است.دولت باید با سرمایهگذاری بیشتر در ساخت مسکن اجتماعی، واحدهای مسکونی با قیمتهای مناسب را برای افراد کمدرآمد تامین کند. این مسکنها باید با استانداردهای لازم از نظر کیفیت و امکانات ساخته شوند.
وی در ادامه بر لزوم تسهیل صدور مجوزهای ساخت وساز تاکید کرد و خاطر نشان ساخت: سادهسازی فرآیندهای اداری و کاهش بروکراسی در صدور مجوزهای ساخت و ساز میتواند به افزایش سرعت ساخت و ساز و افزایش عرضه مسکن کمک کند.
البته در شهرداری تهران شعارهایی برای کاهش زمان صدور پروانه ساخت مطرح شد اما در عمل تحول خاصی در فرآیند صدور پروانه ساخت ایجاد نشد .در حالی که اگر این چرخه فرساینده از پیش پای سازندگان برداشته شود ،تولید مسکن رونق خواهد گرفت چرا که موانع دست و پا گیر اداری از جمله عوامل فرار سرمایه ها از بازار مسکن است.
در همین حال مهدی چراغی،از دیگر فعالان حوزه صنعت ساختمان نیز در گفتگو با ساختمان آنلاین اظهار داشت: استفاده بهینه از زمینهای دولتی برای ساخت مسکن میتواند به افزایش عرضه مسکن کمک کند. این زمینها میتوانند برای ساخت مسکن اجتماعی یا مسکن با قیمت مناسب استفاده شوند هر چند که در قالب طرح مسکن مهر یا نهضت ملی مسکن از اراضی دولتی برای ساخت مسکن استفاده شده است،اما با توجه به زمزمه هایی مبنی براحتکار زمین و برخوردهای انقباضی با گسترش محدوده شهرها،باید مساله تامین زمین به صورت جدی مورد رسیدگی قرار گیرد ،چرا کهمساله زمین به خصوص در کلانشهرها از عوامل اصلی گرانی مسکن است.
در ادامه مهرداد سماواتی فعال بازار مسکن به ساختمان آنلاین گفت: دولت باید با تدابیر لازم، مانند افزایش مالیات بر خانههای خالی و جلوگیری از فعالیتهای سوداگرانه در بازار مسکن، از افزایش بیرویه قیمت مسکن جلوگیری کند.
وی همچنین بر لزوم کنترل مصالح ساختمانی تاکید کرد وخاطرنشان ساخت: کنترل قیمت مصالح ساختمانی میتواند به کاهش هزینههای ساخت و ساز و در نتیجه کاهش قیمت مسکن کمک کند.
سماواتی همچنین با اشاره به اینکه در حوزه مسکن فقر برنامه ریزی داریم و طرحی واحد و جامع و همه جانبه در بازار مسکن نداریم تصریح کرد: پیادهسازی موفق راهکارهای کارآمد در بخش مسکن نیازمند برنامهریزی دقیق، هماهنگی بین بخشهای مختلف دولت و جامعه، و نظارت مستمر است. همچنین، مهم است که راهکارها با توجه به شرایط خاص هر منطقه و جامعه طراحی و اجرا شوند و از پیچیدن یک نسخه واحد در حوزه مسکن برای تمامی شهرها خودداری کنیم.