اصلاح قانون نظام مهندسی برای رفع نواقص و بهبود کیفیت ساختوساز در کشور
رئیس کمیسیون عمران مجلس از برنامهریزی برای اصلاح قانون نظام مهندسی با هدف رفع نواقص و بهبود کیفیت ساختوساز در کشور خبر داد.

محمدرضا رضایی کوچی در گفتگو با خبرنگار پارلمانی پایگاه خبری ساختمان آنلاین گفت: نظام مهندسی با بیش از ۵۰۰ هزار عضو در سراسر کشور، نقش بسیار مؤثری در حوزه ساختوساز ایفا میکند. این در حالی است که بیش از ۲۰ میلیون نفر از جمعیت شهری کشور در بافتهای فرسوده و آسیبپذیر زندگی میکنند و معضل حاشیهنشینی نیز در حال افزایش است. ما در مجلس به دنبال اصلاح قانون نظام مهندسی هستیم تا با رفع نواقص، جایگاه مهندسان را تقویت کنیم و به آنها استقلال بیشتری بدهیم.
وی با اشاره به چالشهای موجود در نظارت بر ساختوسازها افزود: یکی از مشکلات اصلی این است که نظارت مهندس ناظر ضمانت اجرایی ندارد. امروز مهندسان ناظر تحت فشار وزارت راه و شهرسازی و شهرداریها قرار دارند. اگر مهندسی تخلفی در ساختوساز گزارش دهد، متأسفانه در بسیاری از موارد به آن توجهی نمیشود. هدف ما این است که در اصلاح قانون، جایگاه مناسبی برای مهندسان تعریف کنیم تا هم استقلال داشته باشند و هم در قبال مسئولیتهای خود پاسخگو باشند. به همین دلیل، در اصلاحات پیشنهادی، مهندسان مکلف خواهند بود که حتی پس از ساختوساز، تا ۱۰، ۱۵ یا ۲۰ سال کیفیت و ایمنی ساختمان را تضمین کنند.
رضایی کوچی ضمن اشاره به برخی تخلفات صنفی محدود در سازمان نظام مهندسی ، تأکید کرد: ممکن است در برخی موارد، تخلفاتی مانند عدم حضور مهندس ناظر یا استفاده از مهر مهندسان توسط دیگران رخ دهد، اما این موارد به اندازهای گسترده نیست که جامعه مهندسی را زیر سؤال ببریم. جامعه مهندسی کشور، جامعهای سالم، پاک و با دانش بالا است. ما میتوانیم با همراهی آنها کیفیت ساختوسازها را بهبود بخشیم. در همین راستا، موضوع بیمه مهندسی نیز در دستور کار قرار دارد و تلاش میکنیم این بیمه را به شکل مؤثری اجرا کنیم.
رئیس کمیسیون عمران همچنین از نگاه سختگیرانهتر به تخلفات در ساختوساز خبر داد و گفت: در اصلاح قانون قانون نظام مهندسی ، پیشبینی شده است که اگر مهندس ناظر تخلفی را گزارش کند، متخلف بهطور مستقیم با برخورد دستگاه قضایی مواجه شود. حتی اگر شهرداریها به گزارش تخلف مهندسان توجه نکنند، دستگاه قضایی میتواند با شهرداری برخورد کند. هدف ما این است که با این رویکرد سختگیرانه، کیفیت ساختوسازها در کشور به میزان قابل توجهی افزایش یابد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اصلاح قانون نظام مهندسی ساختمان در مسیری حرکت میکند که نظارتها در تمام مراحل ساختوساز دقیقتر و شفافتر شود و با همکاری مهندسان و دستگاههای اجرایی، شاهد ساختوسازهای استاندارد و ایمن در کشور باشیم.