بلاگپروژه های شاخص

معرفی و بررسی ساختمان مسکونی سایه پود

معمار:

فائزه هادیان

موقعیت :

تهران

دسته بندی:

ساختمان مسکونی

سال پروژه:

۲۰۱۶

معرفی و بررسی ساختمان مسکونی سایه پود فائزه هادیان

اختصاصی ساختمان آنلاین: ساختمان مسکونی سایه ­پود اثر دفتر معماری تچرا، عنوان پروژه بسیار تقدیر شده، در بخش پروژه مسکونی سال ۲۰۱۷ ، توانست جایزه­ ی معماری خاورمیانه را به خود اختصاص دهد.

معماری ایران زمین در تمام ادوار تاریخ در جهان و به طور خاص در منطقه ­ی خاور میانه مطرح بوده است، و نه تنها نمونه‌ای سرآمد به شمار می‌رود، بلکه الهام‌بخش شیوه‌های گوناگون معماری نیز بوده است. این امر هرچند در دهه‌های گذشته پیوستگی خود را از دست داده بود، اما چند سالی است به همت نسل جدید معماری معاصر ایران، تلاش‌ها و تمرین‌های معماران کشور به سبب حضور در جوایز، جشنواره‌ها و نشریات مطرح بین‌المللی، جایگاه معماری ایران را از نو در دیدرس جهانیان قرار داده است.

تمایل و اشتیاق نشریات و رسانه‌های مشهور بین‌المللی در انتشار، نمایش و تحسین معماری معاصر ایران گواه این نکته است و حال پروژه ی سایه­ پود فائزه با همت معمار جوان این طرح، خانم فائزه هادیان، توانست جایگاه معماری اصیل ایرانی را دوباره بعد از گذشت چندین سال به نمایش بگذارد.

حجمی سه بُعدی بر سطحی یکپارچه

با این مقدمه افتخار آمیز به بررسی و معرفی این آپارتمان خاص می­پردازیم. آپارتمان مسکونی سایه پود در سال ۱۳۹۵ در منطقه­ ای متوسط در تهران و در زمینی به مساحت ۱۳۴۰ متر مربع به بهره­برداری رسیده است. این ساختمان در ۵ طبقه و با ۱۰ واحد مسکونی طراحی شده است.

سعی در حذف تراس­ ها در نمای ساختمان روز به روز بیشتر می­شود، تصمیم گرفت تا با این چالش با وارد کردن بُعد سوم بر روی سطح نما روبرو شود و با ایجاد بافتی نو و چیدمانی خلاقانه و سنتی از آجر، بدنه ­ای متشکل از پیکسل­ های کوچک را بوجود بیاورد تا با ایجاد بازی نور و سایه، بدنه ­ی نما به بافتی تبدیل شود که گویی سایه­ های در هم تنیده، تار و پودش را تشکیل می ­دهند. با این­کار حجمی سه بعدی که بدون برش بر سطحی یکپارچه قرار دارد، بوجود می­ آید.

استفاده از تکنیک اوریگامی نیز به این امر که سطح نما، به یک سطح یکپارچه سه بعدی تبدیل شود، کمک فراوان کرده است. معماران امروزی با بکار بستن تکنیک‌های اوریگامی سازه‌های تا شونده، احجام و پوسته‌های متحرک و جمع و باز شونده را طراحی می­کنند.

به گزارش ساختمان آنلاین: در این پروژه چون دید ناظر در طبقات میانی، تا حدود زیادی دچار اغتشاش بصری می­شد با تراکم نقطه‌ها و گره‌های اصلی، ترسیم  هندسی طرح گسترش داده شد. بدین‌ ترتیب، پوسته مشبک نما به وسیله پنجره‌ها، با فضای درون نیز ارتباط برقرار می‌کند، و هم از آلودگی­ های بصری شهر جلوگیری می­کند و علاوه­ بر ­این کمک به حفظ حریم خصوصی ساکنان نیز می­شود.

ارتباط پوسته مشبک با پنجره، که می‌توان آن ­را به فیلتر نور ورودی به فضای داخلی تعبیر کرد نور را به صورت روزنه‌ای، به درون فضا پخش می‌کند. اتفاقی که در این حالت برای زاویه دید رخ می‌دهد، این است که در سطوحی کاملا شفاف و در سطوحی دیگر، نیمه‌شفاف و مشبک پدیدار می‌شود. در این پروژه با توجه به اینکه پوسته آجری سبب تقلیل نور ورودی می‌شد، برای جبران آن و تأمین نور مناسب در فضای داخلی، ابعاد کلی بازشوها، را تغییر دادند و بدین­ صورت این مساله هم حل شد.

چینش بدیع آجر

با توجه به متریال پیکسلی متناسب با ایده­ ی طرح و ارزانی و هم­خوانی بیشتر با بافت منطقه ­ای که، ساختمان در آن واقع است از آجر به­ عنوان مصالح اصلی کار استفاده شد. نحوه ­ی اتصال آجرهای روبروی پنجره ­ها به یکدیگر، هم بسیار جالب است، آجرها به وسیله­ ی کلاف سیم مفتول، به ­نوعی به یکدیگر بافته شده­ اند، در ابتدا آجرها به صورت خشکه­ چینی روی هم قرار گرفتند و در قسمت ­هایی، با ایجاد شکاف میان آجرها، آن­ها را به دیواره و سازه ­ اصلی وصل کردند.

چیدمان بدیع آجرها در قاب­بندی پنجره ­ها هم نشانی از نبوغ هنری معمار دارد. این چینش باعث می­شود ناظر داخل ساختمان در هر طبقه و مقابل هر بازشو، دید متفاوت و متنوعی از فضای بیرون و مناظر شهر داشته باشد. در این پروژه حتی در طراحی دیواره­ های بیرونی و ایجاد فضای سبز در عقب نشینی ساختمان، ملاحظاتی برای عابرین در نظر گرفته شده است، تا بتوانند در سایه سار ساختمان سایه ­پود استراحت کنند و به گفتگو بپردازند.

قبل از اجرای طرح یک برش از الگوی هندسی طرح به صورت آزمایشی اجرا شده بود و در مراحل اولیه کار، ساخت الگو‌های فلزی متناسب با بیرون‌زدگی‌ها و تورفتگی‌های طرح، و ریسمان‌کشی تمامی گره‌ها و اتصال آن‌ها با هم طراحی و در مرحله­ ی بعد اجرا شد.

به این مطلب امتیاز دهید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا