بلاگروش های اجرا و ساخت
بتن مگر
بتن مگر
بتن مگر یا بتن نظافت یا همان بتن رگلاژ کف قالبندی فونداسیون با ضخامت ۵ تا ۱۰ سانتیمتر، در واقع یک بتن با عیار سیمان کم (بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم سیمان بر مترمکعب) است که به منظور آماده سازی بستر خاکبرداری شده برای آرماتوربندی و صفحه گذاری اجرا می گردد.
موارد استفاده بتن مگر:
۱ . جلوگیری از نفوذ سیمان به خاک
۲ . جلوگیری از جذب آب بتن توسط خاک
۳ . آماده سازی بستر خاک برای پی ریزی
۴ . صاف، تراز و همگن کردن فونداسیون
۵ . اگر خاک برداری بیش از حد لازم انجام شود برای تراز کردن کف پی و پر کردن فضای خالی از بتن مگر استفاده می شود.
رعایت نکات ذیل جهت اجرای بتن مگر الزامی است:
- قبل از اجرای بتن مگر خاک بستر باید مرطوب شود تا آب بتن جذب خاک نگردد و بتن پوک نشود .
- بتن مگر باید زمانی بر روی شفته آهک اجرا شود که مقاومت شفته به ۱/۵ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع رسیده باشد . ( شفته آهکی زمانی به مقاومت ۱/۵ کیلوگرم بر متر مربع رسیده است که اثر کفش پس از راه رفتن بر روی آن باقی نماند.)
- بتن مگر معمولا توسط دستگاههای بتونیر کوچک ساخته می شود . دقت شود که بتن درون دستگاه حداقل دو دقیقه پس از اضافه کردن آب، به خوبی مخلوط شود و سپس مورد استفاده قرار بگیرد .
- بتن مگر معمولا جهت پاکسازی کف و اجرای دقیق تر فاصله گذاری آرماتورها از کف اجرا می شود بنابراین باید دقت شود که سطح تمام شده آن تمیز و یکنواخت باشد تا آرماتوربندی بهتر انجام شود .
- قبل از اجرای بتن مگر با ریختن گازوئیل یا ماده دفع کننده دیگری روی سطح خاک، علاوه بر دفع حشرات داخل خاک، از رویش گیاهان و نفوذ احتمالی آنها به فونداسیون در جلوگیری شود.
- بهتر است بتن مگر بلافاصله بعد از گودبرداری انجام شود، تا خاک بستر دچار تورم و هوازدگی نشود.
- در صورت اجرای شفته آهک روی بستر، لازم است قبل از اجرای بتن مگر شفته آهک مرطوب شود تا آب بتن را جذب نکند.
- بتن مگر باید زمانی بر روی شفته آهک اجرا شود که مقاومت شفته آهک به ۱٫۵ کیلوگرم بر سانتیمترمربع رسیده باشد. قابل ذکر است که شفته آهکی زمانی به مقاومت ۱٫۵ کیلوگرم بر مترمربع رسیده است که اثر کفش پس از راه رفتن بر روی آن باقی نماند.
- معمولاً بتن مگر حدود ۱۰ سانتیمتر از طرفین، بیشتر از عرض فونداسیون مورد نظر اجرا میشود.
- بعد از ریختن بتن مگر، بسته به دمای هوا، لازم است نسبت به عملآوری آن اقدام شود (در صورت عملآوری مناسب، معمولاً یک روز بعد از اجرای بتن مگر میتوان مراحل اجرایی بعدی را روی آن شروع نمود.)