انواع سقف های سازه ای
اختصاصی ساختمان آنلاین: سقف، پوششی برای جلوگیری از نفوذ عوامل طبیعی مانند تابش مستقیم آفتاب، وزش باد، ریزش باران و برف است و میتواند باعث یکپارچگی سازه و همچنین هماهنگی بین تیر و ستون شود و در مقابله با نیروهای فیزیکی سازه مقاومت بیشتری از خود نشان دهد. در ادامه این مقاله، انواع سقف های سازه ای را بررسی میکنیم.
انواع سقفها
- سقفهای شیبدار
- سقفهای کاذب
- سقفهای تیرچه بلوک
- سقفهای لانه زنبوری (کاسهای)
- سقفهای عرشه فولادی
- سقفهای کوبیاکس
- سقفهای دال بتنی
- سقفهای کامپوزیت
- سقفهای تیر-دال
- سقف سیاک
- سقفهای طاق ضربی
- سقفهای روفیکس
- پیش تنیده
سقف شیبدار
سقف تخت به سقفهایی گفته میشود که زاویه بین آنها تا خط افق بین صفر تا ۱۰ درجه باشد. همچنین اگر این زاویه بین ۱۰ تا ۷۰ درجه باشد این سقفها به سقفهای شیبدار اطلاق میگردند. سقفهای قوسی نیز یکی دیگر از انواع سقف ها هستند که مانند گنبد اند که استفاده از آن در زمان قدیم مرسوم بود و امروزه خیلی کمتر اجرا میشود. شیب سقفها نیز بستگی به میزان بارندگی و نوع بارش و نظر مهندسین طراح دارد، مثل شمال کشور که بیشتر سقف خانهها شیبدار است مخصوصا خانههای ویلایی و روستایی. سقفهای شیبدار متداول عبارتاند از: یک طرفه، دو طرفه و چهار طرفه.
پوشش سقفهای شیبدار
در سقفهای شیبدار پوششهایی از جنس مشخصی با توجه به نیاز کارفرما اجرا میشود که انتخاب این نوع سقفها بستگی به عوامل جوی مانند میزان بارندگی سالیانه، یخ زدگی، قدرت باد و تابش نور خورشید، نمای مورد نظر از نظر زیبایی، نوع اسکلت و بارهای وارده دارد که باید در انتخاب این سقفها دقت لازم را انجام داد تا نیازهای شما را برآورده کند. برخی از این سقفها نیز امکان تعویض قطعات را به راحتی دارند، اما باز باید از دوام کافی برخوردار باشند. در ادامه به معرفی پوشش این سقفها خواهیم پرداخت. انواع پوششهای متداول سقفهای شیبدار عبارت اند از: پوششهای سفالی، ورقهای گالوانیزه، ورقهای آزبستی، ورقهای آلومینیومی و فایبرگلاس.
پوششهای آلومینیومی:
یکی دیگر از انواع سقفها ، سقفهای آلومینیومی هستند که شیب آنها در حالت عادی باید ۱۵ درجه باشد. این ورقها را تا طول ۶ متر در انواع ذوزنقهای و موجدار میسازند که وزن آنها بسیار کم است (۲٫۴ تا ۵ کیلوگرم در هر مترمربع) و در مقابل آتش سوزی و زنگ زدگی مقاومت میکنند.
پوششهای گالوانیزه:
یکی دیگر از پوششهای مقاوم و مناسب برای سقفهای شیبدار ورقهای گالوانیزه است که ضخامت مورد استفاده از آنها ۰٫۶ میلی متر است. اگر روی آن رنگ زده شود دوام آن زیاده شده و نمای زیبایی به ساختمان میدهد. این ورقها بدلیل اینکه دوام زیادی دارند، استفاده از آنها از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.
پوششهای سفالی:
پوشش سقفهای شیبدار با سفال، در مناطقی که در معرض بارش باران قرار دارند استفاده میشود که بیشتر در قدیم متداول بوده است. جنس سفالها گل رس است که به روش دستی یا ماشینی ساخته میشود، که نوع ماشینی آن مرغوبتر و مقاومتر از نوع دستی آن است.
پوششهای آزبستی (ایرانیت):
این نوع پوششها که از جنس سیمان هستند بیشتر در کارخانجات و انبارها استفاده میشود اما در سقفهای ساختمانهای مسکونی نیز استفاده میشوند. این سقفها به هیچ وجه عایق حرارتی خوبی نیستند و حتما در اجرای سقف باید از پشم شیشه به عنوان عایق حرارتی استفاده شود. عرض این ورقها ۱٫۱۰ متر و در طولهای مختلف تا ۳ متر ساخته میشود که باتوجه توجه به نوع سفارش میتوانند از موجهای کوتاه یا بلند استفاده کنند.
سقفهای کاذب
برای گرم و سرد کردن ساختمان باید در هدر رفت انرژی صرفه جویی شود که یکی از نکات بسیار مهم در ساختمان سازی است. دوجداره کردن سقف باعث ذخیره انرژی شده و از هدر رفت آن تا حد زیادی جلوگیری میکند. اگر یک سقفی زیر سقف اصلی یا همان سقف باربر ایجاد شود به آن سقف کاذب گفته میشود که دارای ویژگیهای زیر است:
- کاهش ارتفاع ساختمان در بعضی از نقاط آن مانند حمامها
- عبور مخفی کانالهای تاسیساتی
- عایق صوتی و حرارتی مناسب
- جلوگیری از دیده شدن برخی از سازهها در ساختمان مثل خرپاها که زیبایی خاصی ندارند
در اجرا و ایجاد سقفهای کاذب باید دقت شود که این سقفها با وزن کم و سبکی ساخته شوند و هر قدر ظریفتر اجرا شود به زیبایی آن خواهد افزود. چراکه این سقفها هیچ نوع خاصیت باربری ندارند و هیچ نیرویی تحمل نمیکنند. در ادامه به انواع این سقفها و مصالح به کار برده شده در سقفهای کاذب اشاره خواهیم کرد. سقف کاذب چوبی، سقف کاذب آجری، سقف کاذب کانتکس، سقف کاذب رابیتس، سقف کاذب آکوستیک، سقف کاذب با پوشش قطعات گچی پیشساخته، ساخت سقف کاذب با استفاده از ورقهایی مثل آلومینیوم و فایبر گلاس.
سقف تیرچه بلوک
در بعضی از نقاط سقفها که خاصیت باربری ندارند و فقط سازه را سنگین کردهاند تعدادی بلوکهای توخالی سفالی یا بتنی بین تیرچههایی با فواصل معین قرار میدهند که به این نوع سقفها سقف تیرچه بلوک میگویند.
اجزای تشکیل شده در انواع سقفهای تیرچه بلوک
-
تیرچههای بتنی:
این تیرچهها باید روی تیرهایی که باربر هستند قرار گیرند. (با توجه به نقشه تیرریزی) فاصله این تیرچهها باید مشخص باشد. (طبق نظر طراح) معمولا فاصله مناسب بین تیرچهها در اکثر موارد ۵۰ سانتیمتر است و این فاصله طبق آیین نامه نباید از ۷۵ سانتیمتر بیشتر شود.
-
بلوکها:
برای پر کردن حجم سقف از بلوکهای توخالی از جنس بتن یا سفال استفاده میشود، وظیفه این بلوکها قرار گرفتن بین تیرچهها است تا فضای بین تیرچهها پر شود، گاهی نیز به جای استفاده از این بلوکها بین تیرچهها یونولیت قرار میدهند. (در جاهایی که نیاز به ظرفیت باربری کمتری دارد)
-
بتن:
بتنی که لایهای به ضخامت ۵ الی ۱۰ سانتیمتر روی سقف ایجاد میشود و نیز باید بین بلوکها را پر کند. این بتن باید به خوبی ویبره شده و سطح سقف توسط ماله کاملا صاف و پرداخت شود.
انواع تیرچه
الف) تیرچه پاشنه بتنی
ب) تیرچه فلزی با جان باز(کرمیت)
ج) تیرچه پیش تنیده (اشپنیت)
انواع بلوک پرکننده
الف) بلوک پلی استایرن
ب) بلوک سفالی
ج) بلوک سیمانی
البته این امکان هم وجود دارد که بلوک پرکننده را حذف کرده و با استفاده از قالب، شکلی شبیه به بلوک پرکننده ایجاد نمود و پس از گیرش بتن، قالب را برداشت. درواقع با این روش فضایی را که در حالت عادی توسط بلوک پرکننده اشغال می شود، بصورت خالی در اختیار خواهید داشت و می توانید برای عبور تاسیسات از آن استفاده کنید.
و اما مزیتهای استفاده از سقف تیرچه بلوک عبارتند از:
- در مقابل رطوبت، حرارت و صوت عایق بسیار خوبی است
- مقاوم در برابر آتش سوزی
- مقاومت در برابر نیروهای باد و زلزله
- سبک بودن این نوع سقفها باتوجه به نوع مصالح مصرفی
- سطح صاف روی آن بعد از بلوک گذاریها
در مقابل این مزیتها، این سقفها دارای معایبی نیز هستند:
- در دهانههای بزرگ استفاده نمیشوند.
- تهیه و استفاده از قالب و شمعها برای نگه داشتن سقف نیاز به هزینههای زیادی دارد.
- زمان اجرای بالا در مقایسه با برخی از سقفها
- جهت اجرای این نوع سقفها به نیروی متخصص نیاز است.
اجرای سقفهای تیرچه بلوک بخاطر مزیتهای خاصی که دارد در ایران بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد و مورد توجه مهندسین و پیمانکاران ساختمانی قرار گرفته است.
سقفهای لانه زنبوری (کاسهای)
این سقف نیز یکی از انواع سقفهای بتنی است که میلگردها در دو جهت قرار میگیرند و اجرای آن به صورت دال دو طرفه است. اجرای آن به این صورت است که قالبها را قبل از بتن ریزی به روغنهای مخصوصی آغشته میکنند تا زمان باز کردن قالبها به بتن آسیبی وارد نشود و این قالبها را بین تیرچههای درجا قرار میدهند و جکهای هیدرولیکی باید بین کاسهها قرار گیرد تا زمانی که بتن خود را بگیرد و پس از آن قالبها باز خواهند شد.
ضوابط اجرای این سقفها
- بتن باید حداقل ۷ و حداکثر ۱۴ روز تا زمان گیرش در قالب باقی بماند.
- تا زمانی که بتن سخت نشده و ۷۰ درصد از مقاومت آن بدست نیامده است نباید قالب برداری صورت گیرد.
- کمترین ضخامتی که باید روی قالبها بتن ریزی شود ۱۰ سانتیمتر است.
- حتما در تمامی آرماتورهای اصلی از فولاد آجدار استفاده شود.
- پوشش یک شبکه از آرماتورهای حرارتی (از میلگرد آجدار ۸ تا ۱۲) به فاصله حداکثر ۲۵ سانتی متر قرار داده شود.
- در قسمتهای تکیه گاهی باید آرماتورهای منفی قرار داده شود.
سقف عرشه فولادی
عرشه فولادی، ورق فولادی سردی است که توسط تیرهای فولادی پشتیبانی میشود و برای حمایت از غشای بتنی یا عایقبندی سقف مورد استفاده قرار میگیرد. طراحی و ساخت آن برای به حداکثر رساندن خواص فولاد انجام میشود. با توجه به کیفیت و یکنواختی، این نوع سقفها میتواند ظاهر جذابی داشته باشد و پوششی مناسب در کارخانهها و سایر زمینههای دیگر است. عرشه فولادی نیز در بسیاری از مجلات UL و ULC تایید شده است.
این نوع سقف در سالهای اخیر رواج زیادی درساختمان سازی پیداکرده است. دلیل اصلی این اقبال خوب سازندگان و پیمانکاران ساختمانی، سرعت بالای اجرای آن است و بطور متوسط دوامی بیشتر از ۵۰ سال دارد. اجزای تشکیل دهنده سقف عرشه فولادی شامل تیرهای فرعی، ورق گالوانیزه ذوزنقهای، گل میخ، بتن و آرماتورحرراتی می باشد.
البته برخی از مهندسین طراح یک آرماتور خمشی در پایین مقطع بتنی سقف (داخل کنگره ی ورق عرشه فولادی) تعبیه می کنند. در واقع مهندس طراح دراین حالت از نقش ورق عرشه فولادی بعنوان المان کششی مقطع صرف نظر می کند و ورق عرشه فولادی را صرفا بعنوان قالب در نظر می گیرد.
یکی دیگر از دلایل رواج سقف عرشه فولادی ایمنی قابل قبول آن در حین اجراست. چراکه پس از پخش کردن و اتصال ورق ها به سازه (بوسیله دستگاه میخکوب) یک عرشه فولادی گسترده ایجاد می شود که یک سطح ایمن را در اختیار اکیپ اجرایی قرار می دهد و آنها میتوانند با اطمینان خاطر و ایمنی بالا به ادامه عملیات اجرایی سقف بپردازند.
مزیتهای استفاده از سقف عرشه فولادی عبارتند از:
- از نظر ساختار و زیبایی شناسی دارای کیفیتی خوبی هستند.
- اتصالات بوسیله پیچ و میخ انجام میگیرد و هیچگونه جوشکاری در آن صورت نمیپذیرد.
- اتصالات پنهان است.
- مقاومت در برابر آتش سوزی
- نیاز به قالب بندی نیست.
- سرعت اجرای بالا
- امکان بتن ریزی همه سقفها در یک زمان
- سبک بودن وزن سقف در مقایسه با سقفهای طاق ضربی و تیرچه بلوک
روش کار به این صورت است که ورقهای کامپوزیت توسط بالابر به سطح طبقات برده میشوند و پس از جاگذاری عرشههای فولادی اقدام به نصب آرماتورها و میخ ها میکنند. پس از آنکه آرماتورها را به هم متصل نمودند، اقدام به بتن ریزی میکنند. بتن ریزی در این نوع سقفها تا یک سوم نسبت به سقفهای دیگر کم میشود که همین باعث سبکی سقف و کاهش هزینهها میشود.
سقفهای کوبیاکس
این نوع سقف که به تازگی درصنعت ساختمان ایران وارد شده است، از لحاظ سازه ای شبیه به دال دو طرفه است که البته تفاوت هایی با آن دارد. بدین ترتیب که در ضخامت دال گوی های توخالی سبکی را بصورت منظم قرار می دهند تا در واقع از معرف بتن برای پرکردن آن قسمت جلوگیری کنند. کاری که این گوی های تو خالی سبک انجام می دهند شبیه به کاری است که بلوک های پرکننده (فوم) در سقف تیرچه بلوک انجام می دهند. یعنی از پرشدن بتن در فضایی که بتن نیازی نیست جلوگیری می کنند.
شکل ظاهری این گوی ها شبیه به یک توپ فوتبال کم باد است که با دست از بالا و پایین آنرا فشار داده باشید. این گوی ها در فضای بین شبکه آرماتور بالا و پایین قرار می گیرند. برای اینکه گوی ها با یک نظم و ترتیب مشخص و به صورت ردیفی در کنار یکدیگر قرار می گیرند آنها را در یک قفس فلزی که بصورت خرپایی ساخته می شود قرارداد. و سپس بین شبکه آرماتور بالا و پایین جای می دهند. جنس این گوی ها پلی اتلین بازیافتی یا پلی پروتیین می باشد. سقف کوبیاکس به دلیل هزینه بالا و وقت گیر بودن تاکنون نتوانسته جایگاه مناسبی در بین سقف های سازه ای در صنعت ساختمان ایران پیدا کند.
در این نوع سقفها بار مرده دیگر وجود ندارد، یعنی بتن در جاهایی که هیچ نقش سازهای و تحمل بار را ندارد حذف میشود. کار به این صورت است که به جای بتن در این محلها از گویهای توخالی که وزن بسیار کمی دارند استفاده میشود، جنس این گویها پلی اتیلن یا پلی پروپیلن است که طوری طراحی و ساخته شدهاند که آرماتورها میتوانند به راحتی داخل آنها قرار گرفته و بتن ریزی انجام میشود. این سقفها با تحمل بار زیاد با وزن کمتر یکی از بهترین سقفهای مورد استفاده است.
مزیتهای استفاده از انواع سقف کوبیاکس عبارتند از:
- راحتی در نصب و سرعت اجرای بالا
- کاهش هزینهها و نیروی انسانی
- مقاوم در برابر زلزله به علت کاهش وزن سازه
- اجرا در دهانههای بزرگ
- کاهش تعداد ستونها
- کاهش ارتفاع سازه
سقف دال بتنی
این نوع سقف بدلیل وزن بالای آن و سرعت اجرای پایین و همچنین هزینه ی بیشتری که دارد کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. اما با این وجود برخی از مهندسین طراح اعتقاد بیشتری به سقف دال دارند و در طراحی های خود از این سقف استفاده می کنند. در برخی ساختمانها که از اهمیت بالایی برخوردارند. مثل ساختمانهای واقع در در نیروگاهها یا مراکز صنعتی بزرگ از سیستم سقف دال بتنی استفاده می شود. اجزای تشکیل دهنده ی این سقف آرماتور و بتن است. آنچه که درمورد سقف دال بتنی لازم به ذکر است اینست که دال اصولا به دو دسته ی دال یک طرفه و دو طرفه تقسیم می شود و تفاوت این دو نوع دال در مقدار و جهت قرارگیری آرماتورهای آنهاست.
عاملی که باعث تمایز دال یک طرفه از دال دو طرفه می شود نسبت اندازه طول به عرض آن است. بدین ترتیب که هرگاه نسبت طول به عرض دال از عدد ۲ کمتر باشد این دال یک طرفه و در غیر این صورت دو طرفه در نظر گرفته شده و بر همین اساس طراحی می شوند. دال یک طرفه فقط در جهت طولی و دال دو طرفه در هر دو جهت نیاز به آرماتور خمشی دارد. دال ها در اسکلت بتنی بصورت درجا اجرا می شوند بدین ترتیب که با قالب بندی کل سطح سقف یک عرشه موقت ایجاد می کنند و سپس آرماتوربندی کرده و بتن ریزی می کنند و قالب ها می بایست تا گیرش حداقل بتن در جای خود باقی بمانند و به هیچ وجه نباید زودتر از موعد باز می شوند.
در اسکلت های فلزی نیز دال ها بصورت پیش ساخته استفاده می شوند. بدین ترتیب که با اندازه گیری دقیق تیرریزی موجود، دال های نواری را طبق همین اندازه ها در کارخانه ساخته و سپس به محل پروژه حمل و در تراز مورد نظر نصب می کنند. این دال های پیش ساخته یا به صورت پیش تنیده و یا بصورت عادی ساخته می شوند.
سقف کامپوزیت
این نوع سقف صرفا در اسکلت فلزی قابل اجرا است. اجزای تشکیل دهنده آن شامل تیرهای فرعی (لانه زنبوری-پروفیل) برشگیر، بتن و آرماتور حرارتی می باشد. از آنجایی که برای اجرای سقف کامپوزیت به شمع بندی نیازی نیست این امکان وجود دارد که چند سقف به طور همزمان بتن ریزی نمود که تخته ها یا ورق های قالب بندی را نباید به هیچ وجه زودتر از زمان موعد باز کرد.
سقف تیر- دال
این سقف شبیه به سقف کامپوزیت است با این تفاوت که تیرهای فرعی آن بتنی هستند. سقف تیر و دال در اسکلت بتنی بصورت درجا و در اسکلت فلزی بصورت پیش ساخته اجرا می شود. به سقف تیر و دال پیش ساخته در اصطلاح “دبل تی” گفته می شود چون مقطع آن شبیه به دو حرف انگلیسی T در کنار هم است.
سقف سیاک
سقف سیاک یک شیوه اجرای سقفهای تیر و دال یکطرفه است. در این شیوه، پیش از بتن ریزی لازم است شمعهای چوبی یا آهنی اجرا و آرماتورگذاریهای لازم در تیرچهها و دال انجام شود. این روش با حذف اجرای بلوکهای سفالی یا سیمانی پرکننده بین تیرچه انجام میشود. ضمن کاهش وزن سقف، نشت شیرابه بتن را از فواصل تیرچهها به حداقل میرساند و منجر به ارتقای کیفیت بتن میشود.
در این روش تیرچههای آماده حذف میشود. با توجه به فرم و هندسه قالبهای سیاک، میتوان آرماتورگذاری تیرچهها و شبکه مش حرارتی را به راحتی انجام داد. این امر باعث صرفه جویی در مصرف میلگرد شده ولی سرعت اجرا را کاهش میدهد. قالبهای مورد استفاده میبایست قوی و با کیفیت بالا بوده و براحتی قابل برداشت و نصب باشند. در این روش میتوان با اجرای لولههای پلیکا پیش از بتن ریزی، حفراتی در مقطع عرضی تیر ایجاد نمود. این حفرات به منظور فراهم شدن امکان عبور لولههای تاسیساتی و برقی است. به این ترتیب تا حدودی زمینه اجرای تاسیسات در فواصل خالی زیر سقف و ما بین تیرچهها فراهم میشود.
الزامات سیستم سقف سیاک
به منظور اجرای لولههای برقی و تاسیسات درفضای مابین و زیر تیرچهها لازم است هماهنگی لازم بین نقشه سازه و تاسیسات به عمل آید. بدلیل حذف بلوکهای پرکننده، طراحی و اجرای سقف کاذب ضروری است.
نکات مهم در اجرای سقف سیاک
ایجاد صفحه تراز سقف با نصب قوطی فلزی به وسیله جکهای فلزی در جهت عمود بر راستای تیر ریزی سقف
کارگذاری قالبهای در جهت تیر ریزی که به واسطه لغزندگی روی هم قالبها، امکان پوشش هر اندازه دهانه با ابعاد و شکلهای مختلف را دارا است.
تعبیه لقمههای بتنی با سیمانهای تعبیه شده در آن در کف تیرکها
تعبیه میلگردهای بریده شده که قطر و تعداد آن توسط مهندس محاسب مشخص شده در روی لقمهها و تراز پایین تیرکها جهت کنترل نیروهای کششی، برشی، کمانشی
بتن ریزی با استفاده کامل از ویبراتور
آب دهی و نگهداری بتن
باز کردن قالبها که به واسطه انقباض بتن و روغنکاری قالبها به سهولت انجام پذیر است.
تعبیه پوشش زیرین به سویله رابیتز یا هر نوع دیگری از پوشش با استفاده از ورق یا مواد دیگری که در قالب و بتن به کار گرفته شده است.
پوشش زیرین مسطح به وسیله پانلهای گچی مسلح سیاک (مسلح به شبکه پلیمری)
اجرای شمعهای چوبی یا آهنی به منظور پایدار سازی قالبهای فلزی ضروری است.
ویژگیهای سیستم سقف سیاک
سهولت نصب وحمل قالبها به طبقات
حذف بلوکهای سفالی یا پلاستوفوم
یکپارچگی سقف وکاهش وزن
امکان عبور تاسیسات میان سقفی
در دهانه نرمال ۵ متر در سقف سیاک تنها ۵ کیلو آرماتور لازم است. در حالی که در سقف تیرچه بلوک ۱۲ کیلو آرماتور استفاده میشود.
ساختار سازهای سقف سیاک
ویژگیهای قالب بندی و بتن ریزی در سقف سیاک
- قالبهای فلزی، لغزنده بوده و جذب بتن و شیرابه ندارد.
- شیرابه بتن از قالبها، بیرون نمیرود.
- ویبراسیون کامل است، پس از بتن ریزی، آب دهی با عدم دفع آب توام بوده و بهترین عمل آوری بتن انجام میشود.
- وزن سقف به واسطه کنترل بتنی ریزی افزایش نمییابد.
- بتن زیر تیرچه، اگر از بتن روی سقف بهتر نباشد، بدتر نیست، پس در فشار تحتانی و نوسانهای زلزله، میتواند پایداری کند.
- با توجه به این نوع عملکرد و افزایش ارتفاع نسبت به دال بتنی هم باربری این سقف به مراتب بیشتر است و هم دهانه بیشتری را میتواند بپوشاند.
- این سقف در رده سقفهایی هستند که رفتار پلاستیک داشته و میتواند در زلزله مناسبتر عمل کند.
- پوشش مناسب بتن از میلگردها حفاظت بهینه مینماید.
- کنترل کامل بتن ریزی درقبل از بتن ریزی و پس از قالب گشایی
ویژگیهای میلگرد گذاری و تسلیح
- به واسطه سبکی وزن، وزن میلگردها تا ۵۰٪ کاهش مییابد.
- حذف جوشکاری
- گیرداری میلگردها در بالاترین حالت ممکن
- استقرار میلگرد کششی در زیر بتنی حتی در بدترین شرایط اجرایی ممکن
- امکان رویت کنترل میلگرد
- کاهش و افزایش میلگردها تا آخرین لحظه ممکن
ویژگیهای سازهای و محاسباتی
- بالاترین امکان کنترل اجرا دقیقاً با مشخصات طراحی شده در تمامی مقاطع کاری اعم از قالب بندی میلگرد گذاری و بتن ریزی
- حصول بهترین نتیجه مقاومتی و نگهداری و ماندگاری برای بتن به واسطه عدم نشست شیرابه
- ویبراسیون بهینه و کیورینگ (عمل آوری)
- بیشترین امکان اجرای تمامی اصول مهندسی در میلگرد گذاری و بتن ریزی
- عدم ازدیاد بتن مصرفی در نتیجه کاهش وزن و عدم تغییر در ابعاد، وزن و اتصالات برای سقف، اعضای سازه و کل سازه
- بیشترین درگیری سقف با سازه
- یکپارچگی سقفها و سازه در واقعیت و همچنین عدم وجود مقاطع جدا کننده و تغییرات ساختاری در بتن سقف (عدم نیاز به اتصالات خیس همانند سقفهای کارخانهای)
- عملکرد رفتار پلاستیک سقف در برابر نیروهای افقی و عمودی
- بالاترین شباهت با مدل سازی رایانهای و در نتیجه بیشترین بازده عملکردی به ویژه در سازههای مرتفع
سقف طاق ضربی
هرچند که این نوع سقف منسوخ شده است و دیگر مورد تایید ضوابط وآیین نامه ها نیست اما به دلیل اینکه هنوز ساختمان های زیادی وجود دارند که سقف های طاق ضربی دارند، مهندسین و سایر افراد شاغل در صنعت ساختمان می بایست با این نوع سقف آشنایی داشته باشند و نقاط ضعف و قوت آن را بشناسند. سقف طاق ضربی به راحتی و با هزینه کم ساخته می شود. اما بدلیل وزن بالا و عملکرد بسیار ضعیف درهنگام زلزله، سقف قابل اعتمادی نیست.
سقف روفیکس
این سقف در واقع همان سقف کامپوزیت است که بجای تخته یا ورق (که بعنوان قالب استفاده می شوند) از یک صفحه فلزی مشبک با نام روفیکس بعنوان قالب ماندگار استفاده می شود. جنس روفیکس ورق گالوانیزه به ضخامت ۰٫۷ تا ۰٫۸ میلیمتر است. همین مشبک بودن روفیکس موجب می شود بتن تازه به خوبی با آن درگیر شود و بدلیل ترکیب بتن و فلز مقاومت بدست آمده برای تحمل بارهای وارده به سقف قابل توجه خواهد بود. فاصله تیرهای فرعی تا حداکثر ۸۰ سانتی متر می تواند باشد چراکه بیشتر از آن باعث شکم دادن روفیکس در هنگام بتن ریزی خواهد شد.
دو نکته بسیار مهم باید در مورد بتن ریزی سقف روفیکس مدنظر قرار داد این است که اولا نسبت آب به سیمان بتن به هیچ وجه نباید بالا باشد یا به عبارت دیگر بتن نباید شل باشد، ثانیا از تجمع بتن در یک نقطه جدا خودراری نمود چون ممکن است در اثر بار زیاد، روفیکس شکم داده و یا پاره شود. اجزای تشکیل دهنده این نوع سقف شامل روفیکس، ارماتورو بتن می باشد. ساده بودن روش اجرا و سرعت بالای کار از مزایای این سقف می باشد اما از انجا که روفیکس یک قالب ماندگار است جزء مصالح مصرفی سقف به حساب امده و در نتیجه هزینه آن را کمی بالا می برد.
سقف پیش تنیده
این نوع سقف یکی از جدیدترین انواع سقف است که وارد صنعت ساختمان ایران شده است. در سقف پیش تنیده با استفاده از کابل و چگونگی قرارگیری آن در دال بتنی سقف، یک نیروی فشاری اولیه قبل از بهره برداری از سازه در ناحیه کششی دال بتنی ایجاد می کنند تا پس از بهره برداری از سازه این ناحیه کششی دچار ترک خوردگی نشود و در نتیجه از حداکثر ظرفیت باربری بتن استفاده شود و به تبع آن ابعاد و دو اندازه ها کاهش یابد. (مثلا آویز تیرها حذف شود) از این توضیحات می توان فهمید که روش پیش تنیدگی مورد استفاده برای این سقف روش پس کشیدگی است.
یکی از مزایای اصلی استفاده از سقف پیش تنیده این است که این امکان را فراهم می اورده تا سازه با تعداد ستون کمتری نسبت به سایر سقف ها اجرا شود این موضوع در بحث معماری ساختمان و همچنین تامین پارکینگ بسیار تاثیرگذار است همین مزیت باعث می شود تا برخی از سازندگان ساختمان با وجود هزینه ی بالای اجرای سقف پیش تنیده باز هم از این سیستم سقف استفاده کنند. اجزای این سقف منوط به داشتن ابزار وادوات و دانش فنی لازم است به سادگی امکان پذیر نیست.
سلام
ممنون از مطلب تون , فقط اگه برای همه ی قسمت ها عکس میذاشتید عالی می شد!
ممنون از مطالب خوبتون