بررسی جامع مصالح نوین و مصالح نوین نما – قسمت دوم
در قسمت اول این مقاله درباره انواع مصالح نوین و مصالح نوین نما به ویژه درباره کامپوزیتها برایتان گفتیم، در این قسمت از مقاله نیز برای بررسی انواع ساندویچ پنلها و بتنها همراه ما باشید.
ساندویچ پانل صنعتی، کانکس و سردخانه
اختصاصی ساختمان آنلاین: این ساندویچ پانل از ترکیب ورق گالوانیزه رنگی به ضخامت ۰٫۵ میلیمتر، فوم از جنس پلیپورتال با دانسیته معادل ۴۰ کیلوگرم بر مترمکعب و ورق گالوانیزه رنگی به ضخامت ۰٫۵ میلیمتر ساخته میشود.
ویژگیهای ساندویچ پانل صنعتی، کانکس و سردخانه
این پانل دارای ویژگهای متعددی است که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تحمل بار، سبکی وزن و مقاوم در برابر زلزله
- عایق در برابر صدا، رطوبت، سرما و گرما ( جلوگیری از پرت حرارت و برودت )
- غیر قابل اشتعال ( دیرسوز )
- امکان نصب سریع و آسان
- بهداشتی بودن و دارای قابلیت شستشو
کاربرد ساندویچ پانل صنعتی، کانکس و سردخانه
با توجه به ویژگیهای ذکر شده ساندویچ پانلهای صنعتی، میتوان از این پانلها به بهترین نحو ممکن در موارد زیر استفاده کرد:
- دیوار و سقف کارخانجات و ساختمانهای صنعتی
- ساخت سولههای صنعتی، انبار، سیلو و کانتینرهای حمل و نقل
- ساخت انواع سردخانهها
- کانکسهای ثابت و متحرک
- سقف آلاچیق
ساندویچ پانل دکوراتیو و خانههای پیشساخته
این پانل دارای ویژگیهای منحصر بهفردی است که از جمله پرکاربردترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سبکی وزن بالا۵( ۵ کیلوگرم برمترمربع)
- ایمنی در برابر زلزله و کاهش بار مرده ساختمان
- عایق حرارتی و صوتی مناسب
- میزان سرعت بالا در اجرا
- تنوع، زیبایی در طرح و رنگ
- دوام و عمر طولانی
کاربرد ساندویچ پانل دکوراتیو و خانههای پیشساخته
از آنجایی که ساندویچ پانلهای دکوراتیو دارای طرحهای متنوع بوده و همچنین مقاومت بالایی در رنگ هستند بنابراین انتخاب مناسبی به منظور پوشش موارد ذیل محسوب میشوند:
- نمای ساختمان
- خانههای پیشساخته و کانکس
- دکوراسیون داخلی شامل دیوار، پارتیشن، سقف کاذب
- بازسازی ساختمانهای قدیمی
پانل کامپوزیت آلومینیومی مقاوم در برابر آتش
از جمله دیگر مصالح نوین پانل کامپوزیت آلومینیومی مقاوم در برابر آتش است که این نوع پانلهای مقاوم از لایههایی از ورق آلومینیومی در پائین و بالا و همچنین ماده مرکب غیر ارگانیک کندکننده سرعت انتقال شعلهها به سایر نقاط و مواد ضد حریق در اندازه نانومتری در مرکز آن ساخته شده است.
جالب است بدانید میزان عیار این ماده که از مواد ریز غیرطبیعی و انواع زیادی از مواد با تراکم بالا و اکسیژن تشکیل شده است بسیار بالا است.
این ماده همچنین با عملکرد فوقالعاده خود، دارای خاصیت پایداری در برابر شرایط آبوهوایی متغیر است و علاوهبر این قادر است مشکل ضد حریق نبودن پانل کامپوزیت آلومینیومی را به خوبی برطرف کرده و عملکرد دینامیکی قسمتهای خم و یا تاشده پانل که جزء ضعیفترین بخش یک پانل مرکب آلومینیومی است را بهبود بخشد.
مصالح سبک
مصالح نوین سبک در واقع به مصالحی گفته میشود که وزن آنها از نمونههای مشابه موجود کمتر باشد و در عین حال استفاده از آنها منجر به کاهش وزن کلی ساختمان شود. این گروه از مصالح به سه دسته کلی تقسیم میشوند که عبارتند از:
- مصالح سبک سازهای
- مصالح سبک غیر سازهای
- سیستمها
مصالح سبک سازهای
به مصالحی که در موارد سازهای در بنا به کار برده میشوند گفته میشود که شامل سه نوع زیر است:
- بتونی
- طبیعی
- صنعتی
بتن سبک
این نوع بتن یکی از مصالح با اهمیت و کاربردی در صنعت ساختمان مدرن و مصالح نوین محسوب میشود که دارای کاربردهای متنوعی است.
کاربرد بتن سبک
از بتن سبک در بخشهای متنوعی میتوان استفاده کرد که عبارتنداز:
- قابهای ساختمانی و دیوارهای جداکننده
- سقفهای پوشاننده
- صفحات انعطافپذیر پلها
- عناصر پیشتنیده و پستنیده
انواع بتن سبک
در یک تقسیمبندی کلی میتوان بتن سبک را به پنج گروه تقسیم کرد که عبارتنداز:
- بتن سبک دانه
- بتن اسفنجی
- بتن بدون ریزدانه
- بتن گازی
- بتن پلیمری سبک
- بتن الیافی
استفاده از بتن سبک به عنوان مصالح نوین علاوهبر کاهش بار مرده ساختمان موجب افزایش سرعت بسیار زیاد در اجرا میشود.
مزایای بتن سبک
این بتن دارای مزایای زیادی است که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بر خورداری از امتیاز سرعت در نصب
- تطبیقپذیری با هر نوع نقشه ساختمانی
- وزن کم و مقاومت زیاد
- حذف مصارف تیرآهن و یا به کاهش استفاده از آن تا حد ممکن
- دارای انرژی مصرفی اولیه ۱۰ درصد نسبت به آجر همحجم
- بهرهمندی از خاصیت ویژه از نظر ایزولاسیون در برابر حرارت و صدا(بتنهای عایق حرارتی)
معایب بتن سبک
- طرح اختلاط سخت و حساستر به نسبتهای اختلاط خصوصاً میزان آب
- پمپ کردن و انتقال دادن سختتر با احتمال جداشدگی زیاد
- نیازمند تجهیزات میکسر متفاوت و پیچیدهتر نسبت به بتنهای معمولی
بتن سبک همچنین از لحاظ هدف کاربرد آن به سه دسته کلی شامل بتن سبک سازهای، بتن سبک مورد مصرف در واحد و بتن غیر سازهای (بتن عایقبندی و جداکننده) تقسیم میشود. البته استفاده از بتن سازهای سبک در مرحله اول بر اساس ملاحظات اقتصادی صورت خواهد گرفت.
بتنهای سبکدانه
این دسته از بتنهای سبک با استفاده از سبکدانهها و با جایگزینی سنگدانهها تولید میشوند. این نوع از بتنهای سبک نسبت به سایر بتنهای سبک مقاومت بالاتری دارند به صورتی که اغلب بتنهای سبک سازهای از نوع بتنهای سبکدانه هستند.
انواع سبکدانه
سبکدانههای مصرفی در این دسته از بتنهای سبک به دو دسته سبکدانههای صنعتی و سبکدانههای معدنی تقسیم میشوند.
بتن اسفنجی
این نوع بتن را میتوان از طریق ایجاد حفرههای بزرگ در داخل بتن با ملات بدست آورد. یکی از نکات مهم در تولید این نوع بتن این است که بتوان حفرههای ایجاد شده در آنها را به صورت کامل از حبابهای بسیار ریز تشخیص داد. بتن متخلخل، بتن کفی یا گازی از جمله نامهای دیگر این بتن هستند.
بتن بدون ریزدانه
در این نوع بتن که در مجموعه مصالح نوین جای میگیرد، اغلب از درشت دانههای معمولی استفاده میشود و با حذف ریزدانهها از مخلوط ایجاد میشود. عملیات حذف باید به نحوی باشد که تعداد زیادی حفرههای درونی در بتن ایجاد شود.
بتن گازی
این دسته از بتنهای سبک از ترکیب گاز هیدروژن متصاعد شده از ترکیب پودر آلومینیوم و خمیر سیمان تولید میشود که به دو دسته کلی
بتنهای هوادار اتو کلاو شده AAC و بتنهای هوادار غیر اتوکلاوی NAAC تقسیمبندی میشود. سیلیس از جمله مهمترین مواد اولیه بتن سبک AAC است که از معادن داخل کشور تهیه میشود، همچنین آهک به صورت فرآوری شده و پخته شده به داخل کارخانه حمل میشود.
بتن پلیمری سبک
بتن سبک نسبت به بتن معمولی دارای مزایای ویژهای مانند وزن مخصوص کمتر، عایق بودن حرارتی، کاهش ابعادی ومقاطع بتنی است اما از سوی دیگر دارای معایبی مانند نفوذپذیری آب، ضرورت استفاده از روشهای ویژه برای اتصال قطعات به یکدیگر و همچنین میزان تحمل بار کمتر است. بتنهای پلیمری سبک معمولا در تهیه قطعات پیشساخته نماهای ساختمانی و تزیینی مورد استفاده قرار میگیرد.
این نوع بتن علاوهبر دارا بودن مزیتهای بتن معمولی سبک دارای مقاومت فشاری بالا، نفوذپذیری کم، امکان رنگپذیری و پذیرش طرحهای تزیینی و همچنین امکان تهیه در ضخامتهای کم است.
بتن الیافی
بتن مسلح یا الیاف بتن در واقع به بتنی گفته میشود که با سیمان هیدرولیکی مصالح سنگی ریز دانه ودرشت دانه و همچنین الیاف مجزا وغیر پیوسته ساخته میشود. مسلح نمودن بتن با الیاف به این دلیل انجام میشود که موجب افزایش مقاومت کششی و جلوگیری از توسعه ترکها و همچنین افزایش سختی به وسیله انتقال تنش در عرض مقطع یک ترک خواهد شد. از اینرو در این بتن در مقایسه با بتن بدون الیاف امکان تغییر شکلهای بزرگتر نیز وجود دارد.
بتن لیکا
لیکا در واقع مخفف « مصالح رسی منبسط شده سبک » است و یکی از سبکدانههای مهم در صنعت به شمار میرود. برای تهیه این دانههای سبک از کورههای گردان استفاده میشود. خواص این نوع بتن موجب شده است تا دارای کاربردهای فراوانی باشد.
هزینه حمل پائین این بتن موجب شده است که از این بتن برای پر کردن فضاهاى خالى استفاده شود. همچنین در زیرسازى ساختمان و تسطیح و شیببندى بام از کاربردهای آن در ساختمانسازی است. از این بتن به دلیل تراکمناپذیرى در راهسازى به منظور کنترل نشست پلاستیک بسترهاى سست استفاده مىشود.
از مهمترین ویژگىهاى بتن لیکا میتوان به وزن کم، عایق حرارت و صوت، بازدارنده نفوذ رطوبت، مقاومت در برابر یخزدگى، تراکمناپذیرى تحت فشار ثابت و دائمى، فسادناپذیرى، مقاوت در برابر آتش و PH نزدیک به نرمال اشاره کرد.
قسمت سوم این مقاله را میتوانید در لینک زیر مطالعه کنید:
بررسی جامع مصالح نوین و مصالح نوین نما – قسمت سوم