ظرفیتسازی برای طراحی معماری خلاقانه در نمای ساختمانها
به گزارش ساختمان آنلاین، لایحه شهردار تهران در خصوص دستورالعمل طراحی توده ساختمانهای پهنه سکونت بر اساس پاکت حجمی، در یکصد و نهمین جلسه شورا مورد بررسی اعضاء قرار گرفت.
در ابتدای بررسی این لایحه، حمیدرضا صارمی، معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران به ارائه توضیحاتی در خصوص آن پرداخت و گفت: این لایحه با استناد به مصوبه الزام شهرداری تهران به ارائه لایحه دستورالعمل طراحی محدوده حجمی ساختمانهای پهنه سکونت بر اساس پاکت حجمی مصوبه شورا تهیه و ارسال شده است.
صارمی ادامه داد: پاکت حجمی در محدوده حجم ساختمان یا حجم صادر شدهای که مطابق آن کل بنا اعم از محل استقرار بنا، ارتفاع آن، تعداد طبقات و سایر موارد با لحاظ رعایت تراکم مجاز ساختمان املاک در زیر بناهای مسکونی در داخل آن محاط میشود و مواردی مانند پیش آمدگی، توده گذاری، حیاط واقع در بیرون، پشت و مقابل ساختمان، خط آسمان، خط ساختمان، سطح اشغال و ضریب اشغال، عقبنشینی فضاهای نیمه باز در این لایحه تعیین تکلیف شده است.
وی افزود: الزامات مدنظر دستورالعمل، توجه به حفظ حریم، رعایت حقوق مجاورت و موضوعات بسیاری است که به زیبایی و ارتقاء و نیز سیما و منظر شهری و افزایش کیفیت معماری و شهرسازی تهران کمک میکند؛ این لایحه زمینه خوبی را برای طراحی خلاقانه معماران ایجاد میکند تا بتوانند در فضای زندگی اعم از فضای بیرونی و درونی واحدهای آپارتمانی و مسکونی در زمینه زیبایی شناسی و آسایش اقلیمی موثر باشند.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران با بیان اینکه در تهران اقلیمهای متنوعی وجود دارد که نیازمند انعطاف در معماری است، گفت: در برخی موارد در کمیسیون باغات ما نیاز به وجود طرحی داریم که مانع از قطع درختان شود و این نیازمند آن است که معمار بتواند در آن فضا اقدام به کار خلاقانه انجام دهد، به نظر میرسد لایحه ارائه شده میتواند اقدام ارزشمندی در زمینه کیفیت و منظر شهری باشد.
پس از ارائه گزارش و توضیحات معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران، مهدی عباسی، رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر تهران در توضیحات تکمیلی بیان کرد: همانطور که میدانید در سنوات گذشته این موضوع در شهرداری مورد بحث بوده و این لایحه به صورت آزمایشی در برخی مناطق اجرایی شده است، اما قاعده نظاممندی نداشت؛ در حال حاضر و خوشبختانه موفق شدیم آن را تبدیل به یک قاعده نظاممند کنیم.
عباسی با تاکید بر اینکه این لایحه میتواند در برخی ساختمانها در زمینه معماری کیفیتی را ایجاد کرده و با استقبال بخشی از ساختمانهای درحال ساخت نیز مواجه شود، تصریح کرد: این موضوعی نیست که بتوان در سطح شهر تهران از آن به عنوان یک بحث عمومی یاد کرد، قطعا پس از گذشت دو سال قطعا یکی از اقداماتی که شهرداری میتواند، انجام دهد ارزیابی نوع اجرای این مصوبه است تا در صورت نیاز نقاط قوت، تقویت و ضعفهای موجود را برطرف کنید تا بتوان یک مصوبه کامل را برای شهر تهران در اختیار داشت.
این لایحه به آراستگی و زیبایی شهر میافزاید
در ادامه روند بررسی لایحه و در تکمیل توضیحات اعضاء، مهدی چمران، ریاست شورا نیز بیان کرد: این لایحه میتواند در زمینه طراحی تا مقداری کارگشا باشد، میتوان از این فرصت استفاده کرده و نمای ساختمانها را از حالت مکعبی و پادگان طور فعلی خارج کرد و با اندکی ذوق و خلاقیت در معماری و بکارگیری پیش آمدگیها و فرورفتگیها در ظاهر ساختمان، به زیبایی و آراستگی شهر افزود.
رئیس شورا در ادامه گفت: به عنوان مثال میتوان با ارائه امکانات بیشتر به طراح و معمار این فرصت را داد تا در مسیر زیبا سازی قدم برداشته و ساختمانها را از این حالت یکنواختی خارج کند. بحثهای فراوانی روی این موضوع انجام شده است. خوشبختانه موضوع نما از دوره چهارم آغاز شده و همچنان ادامه دارد و گروههایی که روی این موضوع کار میکنند با تصویب این لایحه امکانات بیشتری خواهند داشت.
چمران در ادامه تذکر داد: باید در متن لایحه حتما قید شود که تخطی از موارد ذکر شده جرم محسوب میشود تا در اجرا مشکلی پیش نیاید یا به گونهای اشاره شود تا در نهایت کم کاریها و قصور به نام تصویب کنندگان تمام نشود؛ اجرای لایحه بسیار مهم است، معاونت شهرداری در مناطق مختلف باید دقت و توجه لازم و نظارت کافی را در زمینه اجرای آن داشته باشد.
پرویز سروری، نایب رئیس شورای اسلامی شهر تهران نیز در پایان روند بررسی لایحه پیشنهادی شهردار تهران، اظهار کرد: اینکه با این لایحه بخشی از معماری مرده شهر را زنده کرده و زمینه معماری پویا و متحرک ایجاد شود که با فضای انسانی ارتباط بیشتری برقرار کند، به نظر من امکان بزرگی است و جای قدردانی دارد؛ به این ترتیب میتوان سرانجام روند بیگانه با نیروی انسانی و شهروندمداری خاتمه داد، این اقدام میتواند در تنوع و طراحی نیز تاثیر گذار بوده و از جمله طرحهایی باشد که به آن به عنوان یک طراحی موسع در سطح شهر پرداخته میشود؛ این موضوع با طراحیهای مفید حتما میتواند آثار مثبتی را در جنبه ارتباط با شهروند و شهر برقرار کند.