لایحه اصلاح عوارض شهرسازی، یک لایحه رانتی است
به گزارش ساختمان آنلاین ، او ادامه داد: در مقدمه و در توجیه این لایحه گفته میشود که هدف ما توسعه و ساخت و ساز در شهر تهران است. اگر هدف توسعه و ساخت و ساز مسکن است، اول؛ مسائل را دقیق و با ذکر عدد برای ما روشن بفرمایید. دوم؛ عوامل و نهادهای اصلی تولید مسکن 5 عامل هستند، زمین، مصالح و لوازم، ساخت و ساز، خدمات فنی و مهندسی، نیروی کار و عوارض شهرداری. سهم هر کدام از این 5 عامل در ساخت مسکن در شهر تهران به تفکیک منطقه از منطقه 1 تا منطقه 22 چقدر است؟ یعنی عوارض شهرداری که بر اساس چیزی که ما تصویب کردهایم متغیر است. عوارض در شمال بیشتر و در جنوب کمتر است. قیمت زمین، مصالح و لوازم ساختمان، قیمت خدمات فنی و مهندسی و غیره نیز حتماً در مناطق مختلف متفاوت است. شما سهم هر کدام از این عوامل پنجگانه را به تفکیک منطقه در یک جدول مشخص به ما ارائه بدهید.
این عضو شورای شهر تهران اضافه کرد: آن هزار نفری که میفرمایید که منتظرند تا ما تصمیم بگیریم بیایند از شما پروانه بگیرند، برای ساخت یک سرپناه برای خانواده شان نیست، آنها مسکن را تبدیل به تجارت کردهاند. آنها به فرض اینکه متری 50 میلیون تومان بسازند، متری 250 میلیون تومان در شمال شهر تهران میفروشند. حالا نسبت این سود با عوارضی که شما میگیرید چقدر است؟ قیمت مسکن نسبت به عوارض چند درصد افزایش پیدا کرده است؟ در نتیجه نکته دوم میشود؛ نسبت عوارض شهرداری تهران به قیمت فروش هر متر مربع ملک و مستغلات در مناطق 22 گانه.
امانی ادامه داد: نکته بعدی اینکه، چه کسانی و چه گروههایی از این بخشودگیها بیشتر برخوردار شده است؟ آیا شما واقعاً تحلیلی دارید؟ در همین دوره دو بار تا کنون مصوب کرده و قیمتها را در مقاطع زمانی مختلف پایین بردهای. واقعاً تحلیلی دارید که در مناطق 22 گانه تهران چه لایههای اجتماعی از این بخشودگیها استفاده کردهاند؟
او با بیان اینکه تفکیک دو بخش صدور پروانه و نظارت فنی در مناطق مختلف، نکته بعدی این لایحه است، اظهار کرد: شما اعلام کردید این تخفیف به افرادی تعلق میگیرد که تا قبل از 14 آذرماه پروانه بگیرند. سؤال من این است که آیا در عرض یک ماه فرد میتواند به صدور پروانه برسد؟ یعنی میزان زمان شما برای صدور پروانه یک ماه شده است که می خواهید به آن 40 درصد تخفیف بدهید؟ نه! میدانید چه کسانی این 40 درصد را استفاده میکنند؟ کسانی که گامشان از مرحله صدور پروانه عبور کرده و به مرحله نظارت فنی رسیدهاند. در مرحله نظارت فنی تخلف کردهاند حال میخواهند بیایند از این 40 درصد تخفیف استفاده کنند. حتماً نمی توانید شما ادعا کنید کسی که امروز بیاید تقاضای پروانه بدهد، من قبل از 14 آذر به او پروانه میدهم تا بتواند از این 40 درصد استفاده کند.
امانی در ادامه خطاب به رییس شورای گفت: ما در این دوره 4 مرتبع عوارض شهرداری را بالا یا پایین بردهایم. سال گذشته قبل از اینکه به مرحله ارائه لایحه عوارض شهرسازی شهرداری برسیم با درخواست شهرداری 20 درصد تخفیف دادیم. بعد عوارض شهرسازی شهرداری را تصویب کردیم اما چیزی اضافه نکردیم و خیلی اندک افزایش یافت. بعد دوباره تا خرداد ماه گفتیم کسانی که نتوانستهاند پرداخت کنند، بر اساس قیمت سال گذشته پرداخت کنند. حالا هم که لایحه آورده برای کاهش دوباره عوارض شهرسازی آوردهاند. این موضوع تا حدی بیثباتی در تصمیمگیری و تصمیمسازی مدیریت شهری را نشان میدهد. بالا و پایین رفتنها به نفع شهر و شهرداری نیست و حتی به نفع شهرسازی هم نیست. حتی کسانی هم که سازندگان بزرگ هستند ماندهاند چه تصمیمی برای ساخت و ساز بزرگشان در شهر تهران بگیرند.
امانی با بیان اینکه ما در حال سیاستگذاری اجتماعی هستیم، اضافه کرد: این سیاستگذاری یا با هدف افزایش درآمد شهری است یا افزایش عدالت اجتماعی و همچنین حرکت بر مدار طرح تفصیلی. این سه هدف را حتماً باید مد نظر داشته باشیم. شورای قبلی آمد گفت من در این سه هدف فقط هدف آخر را مبنا قرار میدهم و ادعای شان فقط توجه به طرح تفصیلی بود. میگفتند ما از محل شهرسازی عوارضی نمی خواهیم و فقط در محدوده طرح تفصیلی به کسانی که می خواهند در شهر تهران ساخت و ساز کنند مجوز میدهیم. الان استراتژی ما چه خواهد بود؟ آیا فقط طرح تفصیلی قرار است مبنا قرار گیرد یا قرار است به عدالت اجتماعی هم توجه کنیم؟ یا قرار است افزایش درآمدهای شهرداری را نیز مد نظر قرار دهیم؟
او تاکید کرد: در توجیه لایحه که من خواندهام شما فقط رونق ساخت و ساز را مطرح کردهاید. اصلاً به بحث طرح تفصیلی و عدالت اجتماعی اشاره ای هم نکرد اید. این لایحه اگر با همین متن تصویب شود، یک لایحه رانتی است که عمدتاً شامل کسانی میشود که پروانه گرفتهاند و در بخش نظارت فنی به دنبال بخشودگی هستند و لذا خواهش میکنم این لایحه را به کمیسیونها برگردانید تا در جلسات بعدی با اعداد و ارقام روشن در جلسه شورا ارائه شود و افکار عمومی هم در جریان قرار بگیرند که هدف ما گسترش عدالت اجتماعی و جلوگیری از افزایش بیشتر شکاف طبقاتی است و دوم رونق شهرسازی در مدار طرح تفصیلی.