نگاهی بر روند تکمیلی مسکن مهر در البرز
به گزارش ساختمان آنلاین: سال ۱۳۸۷ بود که دولت دهم ساخت حدود ۱۱۰ هزار واحد مسکونی مهر برای استان البرز هدفگذاری کرد که در اجرای این طرح هشت منطقه استان شامل شهرهای اشتهارد، ماهدشت، ابریشم، نظرآباد، طالقان، گرمدره و شهر جدید هشتگرد برای ساخت این نوع مسکن در نظر گرفته شد.
با شروع ثبت نام ها، تعاونی های مسکونی مهر با همکاری دستگاه های اجرایی از جمله اداره کل راه وشهرسازی، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی در استان البرز شکل گرفت.
طبق بررسی های آماری بیش از۱۰۰ هزار شهروند البرزی و جمعیت سرریز تهران برای برخورداری از مسکن مهر در البرز نام نویسی کردند و اسامی آنان در فهرست درخواست کنندگان مسکن به ثبت رسید.
از آنجا که استان البرز به سبب همسایگی با پایتخت یکی از مناطق مهاجر پذیر کشور است، متولیان امور، توسعه مسکن مهر را برای اسکان و انتقال جمعیت فاقد مسکن و مهاجر به خانه های مستحکم و قانونی فرصتی مناسب دیدند و براین اساس دامنه نام نویسی ها را بازگشتند.
تحقق حدود ۲۵ درصد مسکن مهر البرز تا سال ۹۲
دولت تدبیر و امید سال ۹۲ درحالی فعالیت خود را آغاز کرد که تحریم های هسته ای شدت زیادی به خود گرفته بود و از سویی هنوز توافقی به نام برجام در میان نبود.
با شروع فعالیت دولت یازدهم مهمترین سووال مردم و خبرنگاران از مسوولان به ویژه وزارت راه وشهرسازی چگونگی سرنوشت مسکن مهر بود که مسوولان اجرایی در همان روزهای آغازکار دولت، تعهدات دولت قبلی را به عنوان یک میثاق نامه با مردم مورد تایید قرار دادند و خیال متقاضیان مسکن مهر را از این بابت راحت کردند.
با این اوصاف در آغاز فعالیت دولت یازدهم، حدود ۲۵ درصد از واحدهای مسکونی مهر البرز تکمیل شده بود در عین حال زیرساخت ها در این واحدها ناتمام به دولت تدبیر و امید رسید.
نبود زیر ساخت ها مشکل عمده مسکن مهر البرز
موضوع مسکن مهر فقط منحصر به ساخت وسازها نبود بلکه از آنجا که تمام واحدهای مسکونی مهر در ۲ شهر جدید و مکان هایی خارج از بافت شهری پایه گذاری شده بود، نبود زیر ساخت ها مانند آب، برق، گاز، تلفن، مدرسه، درمانگاه، پاسگاه های انتظامی، مراکز تجاری و سایر نیازها، انبوهی از کاستی ها را در پرونده کاری این نوع مسکن در البرز انباشته کرد و دستگاه های اجرایی که در مناطق دیگر استان درگیر تامین نیازهای سکونتگاه های غیر رسمی بودند می بایست، مسکن مهر را در اوج تحریم، گرانی و کمبود منابع مالی پشتیبانی و تامین نیاز می کردند.
بررسی های میدانی و اظهارات مسوولان اجرایی از جمله وزارت راه وشهرسازی از آن حکایت داشت که حتی حدود ۲۵ درصد ساخت وساز مسکن مهر البرز که در دولت قبلی انجام شده بود فاقد آب، برق، گاز و دیگر نیازها بود و می بایست درکنار ساخت واحدهای جدید ملزومات مسکن مهر تامین می شد.
به ثمر رسیدن پروژه های مسکن مهر یکی پس از دیگری
سرانجام با اهتمام مسوولان اجرایی و آورده های مردمی پروژه های مسکونی مهر در اوج شرایط سخت و دشوار مالی یکی پس از دیگری در استان البرز از جمله شهرهای اشتهارد، ماهدشت، نظرآباد، گرمدره، طالقان، شهرجدید ابریشم و شهرجدید هشتگرد به سرانجام رسید.
افتتاح پروژه های مسکن مهر بارقه امید را در دل مردم ومتقاضیان به وجود آورد هر چند که هنوز بخشی از کاستی ها مانند تامین مراکز بهداشتی درمانی و رفاهی به قوت خود باقی است.
با این حال از مجموع۱۰۰ هزار متقاضی مسکن مهر نزدیک به ۱۴ هزار نفر در همان سال های نخست نام نویسی بنا به دلایلی از جمله قرار گرفتن این مسکن در خارج از بافت شهری انصراف دادند اما حدود ۸۶ هزار واحد مسکونی با درخواست مردم تکمیل یا در مراحل پایانی تکمیل است.
اکنون در مجموع مسکن مهر شهرهای اشتهارد ، ماهدشت، شهرجدید ابریشم، گرمدره، طالقان و نظرآباد تکمیل و مردم در آنها اسکان یافته ضمن آنکه دستگاه های متولی در حال تکمیل نیازهای زیربنایی و رفاهی این پروژه ها هستند.
شهرجدید هشتگرد ایستگاه پایانی مسکن مهر و آغاز طرح اقدام ملی
از مجموع حدود ۸۶ هزار واحد مسکونی مهر استان البرز حدود ۵۰ هزار واحد آنها در شهرجدید هشتگرد برای ساخت و واگذاری به مردم هدافگذاری شد.
طبق گزارش مسوولان بیش از ۹۸ درصد مسکن مهر شهرجدید هشتگرد به لحاظ ساخت و ساز به اتمام رسیده و بخش عمده نیازهای زیر ساختی این واحدهای مسکونی انجام شده است.
در عین اجرایی شدن ساخت ۱۲ هزار واحد مسکونی طرح اقدام ملی در سال ۹۹ در شهرجدید هشتگرد بیانگر آن است که دولت تدبیر و امید افزون بر تکمیل پروژه مسکن مهر برای اسکان جمعیت سرریز کلانشهرهای تهران و کرج به شهرجدید هشتگرد، ریل گذاری کرده است.
این اقدام نشان داد که موضوع تامین مسکن مردم در اوج مشکلات اقتصادی از اولویت های دولت است و دراین زمینه افزون بر تکمیل مسکن مهر، توجه به دورنمای نیاز جمعیتی از نگاه مسوولان این دولت به دور نمانده است.
جدیت دولت برای پایان دادن به پروژه مسکن مهر شهرجدید هشتگرد
سفرهای هفتگی مسوولان وزارت راه وشهرسازی از جمله علی اصغری مهرآبادی قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امور مسکن به شهر جدید هشتگرد و پیگیری مراحل ساخت و ساز و تامین زیر ساخت ها از جدیت دولت برای تحقق تعهد خود به مردم تا پایان کاری خود حکایت دارد.
قائممقام وزارت راه و شهرسازی در امور مسکن مهربهمن ماه سال ۹۹ در بازدید از مسکن مهر شهرجدید هشتگرد ضمن تاکید بر تکمیل این مسکن تا پایان دولت تدبیر و امید در سراسر کشور گفت: این دولت توانسته چهار میلیون واحد مسکونی مهر را در کشور تکمیل و به مردم واگذار کند.
اصغری مهرآبادی تصریح کرد: تلاش ها بر این است تا باقیمانده مسکن مهر قبل پایان کار دولت دوازدهم تکمیل و در اختیار متقاضیان قرار گیرد.
وی تاکید کرد که اجازه نمی دهیم حتی یک واحد مسکونی مهر نیمه کاره باقی بماند و به همگان ثابت خواهیم کرد که دولت تدبیر و امید با وجود همه مشکلات و کاستی ها کارآمد بوده است.
قئم مقام وزیر راه و شهرسازی با اشاره به عدم استقبال مردم از تحویل بخشی از واحدهای مسکن مهر گفت: تا زمانی که خدمات زیربنایی و روبنایی، فضاهای ورزشی و فضای سبز، مدرسه و درمانگاه و امثال آن در محدوده مسکن مهر ایجاد نشود میل به سکونت در مردم افزایش نخواهد یافت.
اصغری مهرآبادی گفت: تلاش ها بر تامین امکانات زیربنایی مانند آب، برق، گاز و دیگر ملزومات مسکن مهر باید تا پایان سال جاری معطوف شده است.
اظهارات مسوولان شهرجدید هشتگرد
مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید هشتگرد نیز اظهار داشت: از مجموع ۵۰ هزار واحد مسکونی مهر شهرجدید هشتگرد ، ۱۵ هزار واحد ها آنها با مشارکت مردم به صورت خودمالکی ساخته شده است.
مسعود حق لطفی ادامه داد: ۳۵ هزار واحد مسکونی دیگر توسط دولت و تعاونی های در ساخت قرار گرفت که تاکنون بیش از ۳۴ هزار واحد مسکونی آنها مرحله نازک کاری را پشت سرگذاشته و در مجموع ۹۰۷ واحد مسکن مهر در شهر جدید هشتگرد نیمه تمام و در مرحله نازک کاری قرار دارد.
وی اظهار داشت: حضور همیشگی مسوولان وزارت و شهرسازی در شهرجدید هشتگرد و پیگیری مستمر آنها چراغ راه مسیر پیشرفت و انگیزه به اتمام رساندن مسکن مهر تا پایان دولت خواهد بود.
حق لطفی گفت: اکنون پنج هزار و ۱۲۷ واحد مسکن مهر تکمیل شده داریم ضمن آنکه ۶ هزار و ۶۰۳ واحد آماده افتتاح باید پس از تکمیل آورده متقاضیان در اختیار آنان قرار گیرد.
مدیرعامل شرکت عمران شهرجدیدهشتگرد اظهار داشت: در زمان حاضر متقاضیان مسکن مهر شهر جدید هشتگرد بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان به پیمانکاران پروژه بدهکار هستند و ۸۰ میلیارد تومان مانده مطالبات بانکی ما است.
وی بیان داشت: تلاش ها بر تعیین تکلیف مسکن مهر شهرجدید هشتگرد تا پایان دولت تدبیر و امید معطوف شده است.
حق لطفی در خصوص ایجاد جاذبه در شهر جدید هشتگرد گفت: در این خصوص برای سال ۱۴۰۰ هدف گذاری هایی انجام شده و تلاش داریم با انجام اقداماتی جاذبه را در شهر ایجاد نماییم.
مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید هشتگرد افزود: سرمایه گذاری در راستای احداث سرای محله، مراکز تجاری، فضای سبز، مراکز فرهنگی و مجموعه ورزشی در فازهای مختلف شهر صورت خواهد پذیرفت تا با مشارکت بخش خصوصی پروژه های مورد نیاز شهروندان اجرا گردد و استقبال از سکونت در شهر افزایش یابد.
حق لطفی همچنین ایجاد روشنایی معابر را از اصلی ترین خواسته مجموعه شرکت عمران شهر جدید هشتگرد برشمرد و گفت: ۱۷ کیلومتر از معابر این شهر نیاز به روشنایی دارد که براساس تفاهمی با شرکت توزیع برق استان البرز اجرای این طرح نیز تسریع خواهد شد و اعتباری معادل ۲۰ میلیارد تومان از سوی شرکت عمران برای تامین روشنایی معابر در نظر گرفته شده است.
وی همچنین از اجرای سه کیلومتر خطوط اصلی آب و فاضلاب شهر جدید هشتگرد خبر داد و افزود: اجرای این طرح با هزینهای بالغ بر سه و نیم میلیارد تومان برای فازهای سه و هفت توسط شرکت آبفای استان البرز در حال انجام است.
حق لطفی گفت: تامین انشعاب برق ۲۵ پروژه مسکن مهر شهر جدید هشتگرد در تعهد شرکت توزیع نیروی برق استان البرز بوده که تاکنون ۹ پروژه به اتمام رسیده و ۱۶ پروژه نیز در حال اجرا است.
۱۸۰۰ پروژه تجاری در شهرجدید هشتگرد به اشتراک گذاشته شد
مدیرعامل شهرجدید هشتگرد استان البرز اعلام کرد که یک هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان پروژه تجاری، فرهنگی، ورزشی و عمرانی سال گذشته در این شهر به اشتراک گذاشته شد.
حق لطفی اظهار داشت: پروژه های متعددی در زمینه های تجاری، اقتصادی، فرهنگی، ورزشی و عمرانی در شهرجدید هشتگرد تعریف شده که با مشارکت بخش خصوصی این پروژه ها ساخته و راه اندازی می شود.
وی ادامه داد: اجرای این پروژه ها تحولی اساسی در تامین امکانات رفاهی و اقتصادی برای ساکنان شهرجدید هشتگرد به وجود می آورد و اسکان مردم را دراین شهر سرعت می بخشد.
مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید هشتگرد افزود: اکنون پروژه های متعددی برای تامین زیرساخت ها در شهرجدید هشتگرد در حال انجام است و تلاش ها بر تامین نیازهای زیر ساختی متمرکز است.
قطار شهری گام مهم دولت برای رفاه ساکنان بزرگترین پروژه مسکن مهر البرز
تکمیل و راه اندازی قطار شهری در شهرجدید هشتگرد مهمترین گام دولت تدبیر و امید برای اسکان مردم در بزرگترین پروژه مسکن مهر البرز یعنی شهرجدید هشتگرد بود که در دی ماه سال ۹۸ با حضور رییس جمهوری افتتاح شد.
افتتاح این پروژه که اکنون نیز با ساخت ایستگاه های جدید روند توسعه طی می کند به گفته علیرضا پیغمبردوست رییس روابط عمومی شرکت عمران شهر جدید هشتگرد موجب استقبال مردم
برای سکونت در این شهر و ارزش افزوده واحدهای مسکونی مهر شده است.
وی ادامه داد: به دنبال گشایش یان خط ریلی جمعیت شهرجدید هشتگرد روند افزایشی پیدا کرده و هر روز ساکنان جدیدی به این شهر افزوده می شود.
اکنون قطار شهری روزانه ۱۴ سفر و رفت و برگشت بین شهرجدید هشتگرد – کرج و تهران دارد که در آینده نزدیک تعداد سفرهای آن بنا به گفته مسوولان استان البرز افزایش می یابد.
جمعیت شهرجدید هشتگرد که تا قبل از دولت تدبیر و امید کمتر از ۴۰ هزار نفر بود اکنون به بیش از ۸۵ هزار نفررسیده که طبق پیش بینی ها تا ۲سال آینده به حدود ۵۰۰ هزار نفر خواهد رسید.
تکمیل فرآینده مسکن مهر و شروع طرح اقدام ملی مسکن
طرح اقدام ملی مسکن با هدفگذاری ۲۱ هزار واحد مسکونی از سال ۹۹ در البرز آغاز شده تا فرایند تامین مسکن برای محرومان ریل گذاری شود.
اکنون از مجموع ۸۶ هزار واحد مسکونی مهر استان البرز بیش از ۷۰ درصد آنها دارای سکنه بوده و مابقی نیز امسال به تدریج دارای سکنه خواهد شد.
در این میان بیش از ۸۰ درصد کل واحدهای مسکونی مهر البرز از آب، برق، گاز، تلفن و سایر نیازها بهره مند شده هر چند کاستی ها در زمینه فضای آموزشی، درمانگاه، مراکز ورزشی و فرهنگی و رفاهی وجود دارد که مسوولان استان قول تامین بخش عمده این نیازها را تا پایان عمر کاری این دولت داده اند.
اینک که پروژه مسکن مهر در البرز مراحل تکمیلی خود را می گذراند اما دولت در ادامه آن طرح اقدام ملی را در شهرهای جدید هشتگرد، کرج، اشتهارد و فردیس پایه گذاری کرده و طبق ثبت نام های صورت گرفته در اداره راه وشهرسازی می بایست ۲۱ هزار متقاضی دراین بخش نیز مسکن دریافت کنند.
ذکر این نکته ضروری است که اگر چه وضعیت مسکن مهر البرز به لحاظ تامین نیازها و زیر ساخت با شرایط مطلوب فاصله دارد اما پروژه های متعددی در زمینه ساخت مسجد، فضای آموزشی، کتابخانه عمومی، بوستان، درمانگاه و مراکز تجاری در محدوده مجتمع های مسکن مهر استان طی هشت سال گذشته به بهره برداری رسیده است.