حل معضل تامین مالی با ورود پروژههای ملی به بورس
به گزارش ساختمان آنلاین: عباس خطیبی معاون ساخت و توسعه راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور، اوایل امسال از اکثر پروژههای اولویتدار ریلی کشور از جمله راهآهن شیراز – بوشهر، راهآهن زاهدان – مشهد و خط آهن اصفهان – اهواز به عنوان پروژههایی که قرار است از این طریق تامین مالی شوند، نام برده بود.
بر اساس آمار معاملات بازار سرمایه، شاخص کل بورس در پایان اردیبهشت امسال ۹۸۷ هزار واحد بود این در حالی است که شاخص کل بورس در پایان تیر ماه امسال به ۱ میلیون و ۷۱۲ هزار واحد رسید.
به عبارت دیگر، اگر در اردیبهشت ماه امسال، اوراق صندوقهای پروژههای عمرانی توسط وزارت راه و شهرسازی و با مساعدت سازمان بورس عرضه میشد، وزارت راه میتوانست با این حجم استقبال از عرضههای اولیه در آن زمان، تقریباً همه منابع مالی مورد نیاز پروژهها را تأمین کند.
فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد نیز اخیراً در حاشیه نشست شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی در جمع خبرنگاران اعلام کرد: توانستیم ۵۰۰ هزار میلیارد تومان از بازار سرمایه در ۱۰ ماهه نخست امسال تأمین اعتبار کنیم.
این در حالی است که بودجه عمرانی در قانون بودجه ۹۹، کمتر از ۹۰ هزار میلیارد تومان بود و وزارت راه میتوانست معادل همین میزان را از بورس تأمین اعتبار برای پروژههای زیرساختی کند.
راهآهن بیرجند – یونسی در راه بورس
هفته گذشته بود که محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی، ادعای تأمین مالی یک پروژه عمرانی از بورس را مطرح کرد.
وی با بیان اینکه مسیر زاهدان – زابل – بیرجند و یونسی نیز از جمله پروژههای اولویتدار خط ریلی وزارتخانه است، اظهار کرد: تأمین مالی پروژه اتصال بیرجند به خط ریلی، از محل بازار سرمایه و بورس و با پشتوانه قوی مالی بهزودی انجام خواهد شد.
بنابر آنچه تا به امروز شنیده شده، پروژه زیرساختی راهآهن بیرجند – یونسی (واقع در گناباد خراسان رضوی) به طول ۲۷۱ کیلومتر است که پیش از این، در این مسیر حدود ۵۸ کیلومتر از سمت خراسان رضوی عملیات زیرسازی و ریلگذاری آغاز شده بود.
همه این ادعاها در حالی مطرح میشود که به گفته محمد هاشم بتشکن کارشناس اقتصادی، تا آذر ۱۳۹۵ مبلغ ۱,۷۱۰ میلیارد تومان از محل بازار پول (بانک) برای پروژههای زیرساختی تأمین اعتبار شده است.
به گفته وی، تمام پروژههای آزادراهی به صورت مشارکتی احداث شده و به جز آزادراه تهران-پردیس که با مشارکت بانک عامل بخش مسکن بود، سایر پروژهها از محل آورده مشارکت کننده تأمین مالی شده و دولت نیز به صورت بلاعوض و برای افزایش صرفه اقتصادی، به این پروژهها کمک کرده است.
مدیرعامل اسبق بانک تخصصی بخش مسکن افزود: تا کنون علی رغم وجود ابزارهای متنوع در بازار سرمایه، تأمین مالی پروژههای زیرساختی مهم از طریق بازار سرمایه انجام نشده و یکی دو مورد مانند تأمین مالی ساخت ترمینال بین المللی فرودگاه کیش و قطعه گرمسار-سمنان از آزادراه حرم تا حرم از محل بازار سرمایه رخ داده است.