حمایت نیمبند از قشر کمدرآمد
به گزارش ساختمان آنلاین: ثبت نام و اعطای وام ودیعه مسکن که در تیرماه امسال در ستاد ملی مبارزه با کرونا به تصویب رسید، دیروز در آخرین مرحله اجرای خود قرار گرفت و پرونده آن بسته شد. این برای اولین بار است که سیستم بانکی کشور با اعطای تسهیلات ودیعه مسکن موافقت میکرد از همین رو، به دلیل نبود سازوکار مناسب با آن، سامانههای بانکی در اجرای این طرح بارها با مشکلات گسترده روبه رو شده و عملاً روند قدرتمند شدن خانوارها برای پیدا کردن مسکن اجارهای مناسب از محل این تسهیلات، با توقف یا کندی مواجه شد.
بر اساس اعلام محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، در حال حاضر ۸۲۱ هزار نفر واجد شرایط دریافت وام ودیعه مسکن هستند که ۳۲۳ هزار نفر مدارک خود را در سامانه طرح اقدام ملی بارگذاری کردهاند. این موضوع نشاندهنده ناامیدی بسیاری از متقاضیان دریافت این تسهیلات، از موفق بودن ورود به فرآیند به دلیل سختگیریهای بانکها بود.
سنگاندازی بانکها جلوی پای متقاضیان وام
با توجه به اینکه بر اساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، برای دریافت وام ۱۵ میلیون تومان در شهرهای زیر ۲۰۰ هزار نفر، نیاز به ضامن نیست و همچنین تسهیلات ۳۰ میلیون تومانی ودیعه یک نفر ضامن و وام ۵۰ میلیون تومانی ۲ نفر ضامن میخواهد، اما بانکها هرگز به این مصوبه تن ندادند و تضامین سنگینی از متقاضیان مطالبه کردند.
همچنین با وجود آنکه بانک مرکزی به بانکها هشدار داده بود که نیاز نیست تا ضامن، کارمند رسمی باشد و یا اینکه اگر چک برگشتی داشته باشد، باز هم چک ضامن پذیرفته است، اما بانکها حاضر به اجرای آن نشدند.
با این حال بر اساس مصوبه ستاد ملی کرونا در نیمه دی ماه امسال، امکان ثبت نام و بارگذاری آن دسته از مشمولانی که ثبت نام کرده ولی مدارک خود را در سامانه طرح اقدام ملی مسکن به آدرس tem.meud.ir بارگذاری نکرده بودند، امکان بارگذاری این مدارک تا ساعت ۲۴ دیروز وجود داشت.
گفته میشود بانکهایی که پرونده مشمولان در آنها فعال باشد، طی روزهای آتی هم اقدام به اعطای تسهیلات خواهند کرد؛ ولی فقط به افرادی که تا پایان بهمن ثبت نام خود را تکمیل کرده باشند، ترتیب اثر داده خواهد شد و اگر بعد از ۳۰ بهمن، متقاضی ای اقدام به بارگذاری مدارک کند، پذیرفتنی نیست.
امیدواری متقاضیان به تسهیل شرایط
این در حالی است که پروانه اصلانی مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی در خصوص وام ودیعه مسکن و طرح اقدام ملی مسکن و در پاسخ به سوالی در خصوص کمک وزارتخانه متبوعش به مستاجران گفت: برای کمک به قشر جامعه، سه کار را انجام دادیم. با توجه به اینکه در ابتدای شیوع کرونا تصور میشد که این بیماری در مدت کوتاهی کنترل میشود، بنابراین یک مهلت دوماهه خودکار برای قراردادهای اجاره تدارک دیدیم تا مستاجران در آن مقطع برای یافتن مسکن با مشکلی مواجه نشوند.
او تاکید کرد: در مرحله بعد به موضوع تعیین نرخ قیمت اجاره و الزام به تمدید قراردادها ورود کردیم که خوشبختانه از زمان پیگیری این طرح، مسئله صدور حکم تخلیه را شاهد نبودیم و به نظر میرسد نرخهای افزایش هم بر این اساس رعایت شده است.
اصلانی ادامه داد: اقدام سوم هم پرداخت وام ودیعه مسکن به مستاجران بود که مبالغ این وام را در سه مبلغ دسته بندی کردیم.
او گفت: وام ودیعه مسکن در تهران ۵۰ میلیون، در سایر کلانشهرها ۳۰ میلیون و در شهرهای دیگر ۱۵ میلیون تعیین شده است که تسهیلات با شرایط قانون ساماندهی و با احراز شرایط متقاضیان اختصاص مییابد.
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی در تشریح ضمانتهای مورد نیاز این وام گفت: سعی کردیم تا جای ممکن تسهیلی برای پرداختها ایجاد کنیم و به گواهی کسر از حقوق، کسر از مستمری و ارائه چک یا سفته اکتفا کردهایم ضمن اینکه دریافت کنندگان وام ۱۵ میلیون و کمتر نیازی به آوردن ضامن ندارند.
اگرچه بانکها به تصمیمات وزارت راه و وعدههایی که در این مورد داده شده بود اهتمام نکردند، اما انتظار میرفت تسهیلات بیشتری برای متقاضیان مسکن ملی در نظر گرفته شود تا قشری که سالها در سودای خانهدار شدن بود، در سختترین شرایط اقتصادی هم شیرینی این موهبت را حس کنند اما باز به جز تلخی برای بخش عمدهای از آنها، چیزی در دهان نماند.
با این حال، انتظار میرود با پشت سر گذاشتن انتخابات ریاست جمهوری و تغییرات در کابینه دولت، تغییرات عمدهای در سیاستهای حمایتی از اقشار ضعیف و کمدرآمد ایجاد شود.