طرح نهضت مسکن چه پیشرفتهایی داشته است؟
آخرین آمار وزارت راه و شهرسازی از ساخت یک میلیون و 321 هزار و 749 واحد مسکونی در قالب طرح نهضت ملی مسکن خبر می دهد البته با افزایش همکاری نظام بانکی، ساخت مسکن سرعت خواهد گرفت.
به گزارش ساختمان آنلاین به نقل از اکو فارس، براساس آمار وزارت راه و شهرسازی از نهضت مسکن، هماکنون یک میلیون و 321 هزار و 749 واحد مسکونی در حال ساخت است و فرایند ساخت با سرعت به پیش می رود.
191 هزار و 945 واحد مسکونی به شیوه واگذاری انفرادی و گروهی زمین به صورت اجاره 99 ساله به متقاضیان انجام شده است، 541 هزار و 64 واحد مسکونی نیز در قالب طرح های حمایتی مؤثر به صورت انبوه سازی در حال ساخت است، علاوه بر این، در قالب واحدهای مسکونی نیروهای مسلح، بافت های فرسوده شهری، خودمالکین شهری و خودمالکین روستایی به ترتیب 124 هزار و 908 واحد، 123 هزار و 948 واحد، 95 هزار و 578 واحد و 244 هزار و 306 واحد مسکونی در دست ساخت است.
واگذاری 400 هزار قطعه زمین در سال 1402
براساس برنامه ارائه شده مبنی بر واگذاری زمین در سال 1402 وزارت راه و شهرسازی واگذاری انفرادی و گروهی حداقل 400 هزار قطعه زمین در 31 استان کشور را هدف گرفته است.
براساس این آمار، در بخش بافت فرسوده شهری هماکنون 30 هزار و 671 پروژه در قالب 123 هزار و 948 واحد مسکونی در دست ساخت است که از تسهیلات اشتغالزایی و نهضت ملی مسکن بهره مند می شوند.
نظام بانکی بی توجه به پرداخت وام ساخت مسکن
براساس آمار یاد شده، نظام بانکی از ابتدای ابلاغ قانون جهش تولید مسکن باید نسبت به پرداخت 20 درصد از تسهیلات به ساخت مسکن اقدام می کرد. بر این مبنا در سال اول و دوم پس از ابلاغ قانون، مجموعا باید 818 هزار میلیارد تومان تسهیلات به حوزه ساخت پرداخت می شد، اما آمارها بیانگر آن است که تنها 127.7 هزار میلیارد تومان تسهیلات توسط نظام بانکی پرداخت شده است.
به معنای دیگر، یعنی کمتر از 18.2 درصد تعهد نظام بانکی در این حوزه عملیاتی شده و 81.8 درصد از تعهدات مطابق قانون انجام نشده است. به جز بانک مسکن، بانک ملت، بانک تجارت و بانک سپه کلیه بانک های دیگر کمتر از 10 درصد از تعهدات خود در ارتباط با تسهیلات ساخت مسکن را عملیاتی کردند.
تاکید رئیسجمهور بر تسریع نهضت ملی مسکن
نهضت ملی مسکن یکی از مهمترین طرح های دولت سیزدهم به حساب می آید و رئیسجمهور در اظهارات متعدد نسبت به تعهد دولت برای اجرای این قانون تأکید کرده است.
در همین راستا، احمد قدسی کارشناس اقتصاد پولی و بانکی، با تأکید بر ضرورت هدایت اعتبار بانکی به سمت فعالیت های مولد اظهار داشت: هدایت اعتبار در شبکه مسائل اقتصادی کشور جایگاه مهمی دارد، به خاطر اینکه مهم ترین بازیگرانی که در حال حاضر منابع را در اقتصاد تخصیص می دهند، بانک های تجاری هستند.
وی افزود: بانک ها پول خلق می کنند و با این خلق پول، منابع خودشان را تخصیص می دهند؛ ولی به دلیل رفتار ریسک گریزانه تمایل دارند به بخش هایی که در آنها یک دارایی پایه وجود دارد، تسهیلات دهی کنند در حالی که رشد اقتصاد در گرو این است که ظرفیت های جدید، صنایع جدید و زیرساخت های جدید در اقتصاد شکل بگیرد و فناوری های جدید توسعه داده شوند.
این کارشناس اقتصاد پولی و بانکی ادامه داد: زمانی که بانک ها به این بخش ها وام نمی دهند، طبیعی است که آن اقتصاد وارد رکود شده و دچار مشکلات متعددی می شود؛ بنابراین از همینجا ضرورت هدایت اعتبار مشخص می شود.
بانک ها در پرداخت تسهیلات به بخش تولید موفق نبودند
قدسی اضافه کرد: منظور از هدایت اعتبار این نیست که یکسری تسهیلات تکلیفی وضع شود و بگوییم بانک ها به این بخش ها وام بدهند. هدایت اعتبار می تواند در قالب تجدید ساختار بانک ها خودش را احیا کند، یعنی ما ساختار بانک را عوض کنیم و از این ساختار به سمت یک ساختاری که خلق پول غیرمتمرکز شده و قدرت آن بین تعداد زیادی بانک که آنها فعالیت های تولیدی را در اقصی نقاط کشور تأمین مالی کنند، پخش شود یا اینکه با مشوق ها بانک ها ترغیب شوند که روی بحث های اولویت دار ملی ورود کنند.
وی با ناموفق خواندن عملکرد بانک ها در پرداخت تسهیلات خرد به مردم افزود: بانک های بزرگ تمایل دارند که به شرکت های بزرگ وام بدهند و کمتر خودشان را درگیر وام دهی خرد بکنند. در واقع وقتی حجم قابل توجهی از منابع در دست یک بانک بزرگ هست، افرادی که این بانک را اداره می کنند، ترجیحشان این است که آن را به تعدادی وام کلان تقسیم بکنند تا آن ها را راحت تر مدیریت کنند.
ساخت مسکن در سال های 1392 تا سال 1400 با یک توقف بزرگ همراه شد و همین مسئله یکی از مهمترین دلایل نابسامانی بازار مسکن را مهیا کرده است. بر این اساس، طی 2 سال گذشته با تغییر فرمان اجرایی کشور، شرایط برای سرعت گرفتن نهضت ملی مسکن مهیا می شود.