سرمایهگذاری خارجی در بخش مسکن به کجا رسید؟
پس از گذشت حدود یک و نیم سال از مذاکره و رایزنی با شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری در صنعت ساختمان ایران، آخرین خبرها حاکی از آن است که سرمایهگذاری خارجی در بخش مسکن ایران توسط خارجیها هنوز به حد قابل توجهی نرسیده، اما تلاشها برای رفع موانع ادامه دارد.
به گزارش ساختمان آنلاین به نقل از ایسنا، بحث حضور شرکتهای خارجی در ایران برای سرمایهگذاری در بخش مسکن از سال قبل مطرح شد، استفاده از شرکتهای خارجی میتواند به ارتقای صنعت ساختمان، کاهش مدت زمان اجرای طرحها، کاهش قیمت تمام شده مسکن در ایران و امکان تهاتر نفت کمک کند اما بررسیها نشان میدهد موانع مبادلات بانکی به چالشی برای این ایده تبدیل شده است.
علی فکری ـ معاون وزیر اقتصاد، امروز گفته است که سرمایهگذاریهایی توسط کشورهای همسایه در حوزه مسکن ایران انجام شده که ناچیز بوده است. او بیان کرده که موانعی در این بخش وجود دارد و در حال رفع آن هستیم.
از حدود یک سال و نیم قبل وزارت راه و شهرسازی در زمان مرحوم رستم قاسمی با شروع فعالیت دولت سیزدهم مذاکراتی را با برخی کشورها از جمله چین و ترکیه برای اجرای پروژههای نهضت ملی مسکن آغاز کرد که تا کنون به نتایج قابل توجهی نرسیده است. این تصمیم وزارتخانه موجب اختلاف نظراتی بین سازندگان داخلی با دولت شد، اما بسیاری معتقدند ورود شرکتهای خارجی در جهت ارتقای فناوری ساخت، یک فرصت محسوب میشود.
البته وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد که همزمان با رایزنی با شرکتهای خارجی، از توان شرکتهای ایرانی نیز غافل نیست. اوایل امسال اعلام شد موضوع صنعتیسازی به فراخوان گذاشته شده و از ۵۸۶ شرکت داخلی که تاییدیه فنی دارند خواسته شده تا در طرح نهضت ملی مسکن سه مشخصه کیفیت، سرعت اجرا و کاهش قیمت تمام شده را در دستور کار قرار دهند. در ماههای گذشته جلسات مشترکی بین مسئولان وزارت راه و شهرسازی با برخی شرکتهای داخلی برگزار شده و یکی از مهمترین دستور کارهای این وزارتخانه ارتقای فناوری ساخت بوده است.
مجلس شورای اسلامی نیز موضوع ارتقای فناوری صنعت ساختمان را با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مورد بحث و بررسی قرار میدهند.
از حدود یک دهه قبل، یک شرکت ترکیهای برای اجرای طرحهای مسکن مهر پردیس و پرند وارد ایران شد که فناوری قالب تونلی را نیز وارد کرد و در حال حاضر سازندگان داخلی از این مزیت دانشی استفاده میکنند. اسفندماه سال گذشته این شرکت ترکیهای اجرای تعدادی از واحدهای طرح مسکن ملی در شهر جدید بهارستان را نیز بر عهده گرفت اما شرکت خارجی دیگری که فعالیت گستردهای در ایران داشته باشد وجود ندارد.
اسفندماه پارسال مدیرعامل شرکت گروه سرمایهگذاری مسکن گفت که این شرکت با یک شرکت بزرگ ترکیهای که قبلا در ایران سابقهی فعالیت نداشته مذاکراتی به منظور ورود به ایران صورت داده اما ظاهرا تا امروز مذاکرات به نتیجه نرسیده است. برآیند اقدامات ماههای گذشته نشان میدهد هنوز بحث ورود سرمایهگذاران خارجی برای تولید مسکن در ایران به نتیجهی دلخواه نرسیده اما مسئولان قول دادهاند که موانع را در این مسیر بردارند.