برنامه دولت در بازار اجاره مسکن شکست خورده است
به گزارش ساختمان آنلاین به نقل از اقتصاد 24، در خرداد امسال، شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، بسته پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی برای تمدید خودکار قراردادهای اجاره را تصویب کرد تا مانند دو سال قبل که ستاد مقابله با کرونا مانعی برای جهش تورم بازار اجاره ایجاد کرده بود، در سال ۱۴۰۱ نیز این مانع وجود داشته باشد
بعد از این مصوبه، قرار بود طرح ها و بسته های دیگری برای ساماندهی بازار مسکن توسط دولت و مجلس ارائه شده و در مسیر قانونی تصویب شود.
در ادامه مجلس نیز بررسی طرح دوفوریتی کنترل و ساماندهی اجاره بهای مسکن را در دستور کار قرار داد که قرار بود قواعد قدیمی و نخ نمای بازار املاک و مستغلات را تغییر دهد و یک بار برای همیشه ابزاری برای سیاستگذاری حوزه مسکن و اجاره در اختیار دولت قرار دهد. در ادامه اما، از اواخر تابستان که بازار نقل و انتقال مستأجران رو به پایان بود، دیگر خبری از پیگیری برای تصویب یا اجرای این مصوبات نشد.
پیشنهاد راه اندازی شرکت های اجاره داری حرفه ای، مترقی ترین سیاستی بود که می توانست با وارد کردن مسکن استیجاری انبوه به بازار کلانشهرها و کاهش هزینه اجاره از طریق قراردادهای بلندمدت، تا حدودی فشار به خانوارهای مستأجر را کم کرده و بازار اجاره را نیز تا حدودی رقابتی کند؛ اما این سیاست مترقی نیز قریب به سه سال است که روی کاغذ مانده و گویا در یک سال گذشته نیز، کمیسیون اقتصاد دولت مشغول بررسی آن بوده است.
با این حساب، از منظر کلان، تاکنون هیچ راه نجاتی برای بازار اجاره باز نشده و حتی دستور ستاد اقتصادی دولت نیز نمیتواند سرنوشت این بازار را تغییر دهد. نکته قابلتوجه این است که بازار مسکن به عنوان یک بازار سرمایه ای متأثر از شرایط اقتصاد کلان بوده و بازار اجاره نیز ذاتاً و طبق سنت بازار از مسکن پیروی می کند؛ درنتیجه مادامی که فکری برای ساماندهی اقتصاد کلان و شفاف سازی چشم انداز بلندمدت آن نشود، نمی توان بازار اجاره را کنترل یا ساماندهی کرد.