خطر در کمین ساکنان شهرک مسکونی گلسار
به گزارش ساختمان آنلاین به نقل از همشهری آنلاین، اینجا شهرکی مسکونی در دل محله دولتخواه واقع در منطقه ۱۹ تهران است که سه هزار نفر جمعیت را در خود جای داده است. برای رسیدن به این مجتمع مسکونی باید از دل ترافیک سنگین چهارراه خلازیر گذشت. البته رفت و آمد به این مجتمع در شب آن هم به تنهایی، خیلی دل و جرات میخواهد چرا که تا چشم کار می کند بیابان است و کوره های آجرپزی که دیگر فعال نیست و تبدیل به سکونتگاهی برای معتادان و افراد بی خانمان و مهاجر شده است. شهرک در یک گودال بزرگ ساخته شده که برای ورود به ساختمان اصلی هر بلوک باید چند پله را بالا و پایین کنید.
برای گفتن از مشکلات و کمبودهای محله دولتخواه حرف های زیادی برای گفتن وجود دارد اما مشکلات مجتمع تازه ساز گلسار به تنهایی ساعت ها حرف برای گفتن دارد. شهرکی مسکونی با ۶۰ هزار مترمربع مساحت، ۹ بلوک و ۷۲۴ واحد مسکونی تقریبا نوساز که در نگاه اول با توجه به خوش ساخت بودن و مرتب بودنش، فکرش را هم نمی شود کرد که با چه مشکلات اساسی دست به گریبان است.
شهرکی بدون پایان کار
مجتمع گلسار سال ۱۳۹۲ از سوی اداره نوسازی مورد بهره برداری قرار گرفت، بدون اینکه پایان کار داشته باشد. واحدها یکی یکی به مالکان به صورت وکالتی فروخته شد بدون اینکه سندی به آنها داده شود. مالکان هم به هوای اینکه روزی به این واحدها سند داده می شود، تمام اندوخته خود را برای خرید این واحدها خرج کردند. قرار بر این بود که سال ۱۳۹۶ خدمات و امکانات مورد نیاز به ساکنان اینجا ارائه شود اما نه تنها این اتفاق نیافتاد بلکه مشکلات این مجتمع روز به روز بحرانی تر هم شد.
اینجا سیستم فاضلاب شهری ندارد
طبق گفته اهالی، سیستم فاضلاب این مجموعه هنوز به اگوی شهری متصل نیست و تخلیه فاضلاب در زمین های بایر اطراف شهرک موجب شده تا بوی مشمئزکننده ای در فضا بپیچد و هوا را نامطبوع کند و باعث افزایش پشه ها و حشرات موذی در آن منطقه شود.
یکی دیگر از چالش های مهم زندگی در این مجتمع مشکل سیستم اطفای حریق و نبود پله های فرار است که موجب شده تا سازمان آتش نشانی به این شهرک پایان کار ندهد. اهالی گلسار از همان ابتدا واحدها را به شکل وکالتی خرید و فروش می کردند و به علت نبود سند نمی توانند از مزایای وام مسکن برخوردار شوند.
از طرفی وجود این مشکلات موجب شده تا ارزش واحدهای مسکونی داخل شهرک متری ۹ میلیون تومان با آپارتمان های دولتخواه تفاوت قیمت داشته باشد. در واقع خریدارانی که در ابتدا مجذوب ظاهر خوش ساخت و نوساز مجتمع می شوند با متوجه شدن مشکلات آن یا حاضر به خرید نمی شوند یا قیمت های پایینی پیشنهاد می دهند.
از سویی با وجود داشتن محوطه بزرگ و فضای سبز مناسب برای اهالی اما جای یک زمین بازی بزرگ برای بچه ها خالی است. نبود یک فضای فرهنگی، مدرسه، مهد کودک و کانکس کلانتری برای تامین امنیت سه هزار نفر جمعیت ساکن گلسار نیز به شدت احساس می شود. نبود دکل مخابراتی هم در این منطقه موجب شده تا اهالی از آنتن دهی ضعیف تلفن های همراهشان گلایه کنند.
خطر فرونشست بلوک ها
پیشتر اکبر باقریان، معاون فنی سازمان نوسازی شهر تهران از خطر سست شدن خاک زمین، رانش آن و فرونشست بلوک ها در این مجموعه خبر داده بود و گفته بود آب و فاضلاب هنوز اجازه ساخت فاضلاب را نداده است. اینطور به نظر می رسد که موضوع احداث فاضلاب به بن بست خورده است و با عملی نشدن این طرح مشکل هر روز بیشتر و بیشتر می شود.
سازمان نظام مهندسی مانع اصلی صدور پایان کار
سید مهدی هدایت مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران در خصوص وضعیت مجتمع گلسار می گوید: از بدو ورودم به سازمان پیگیر این بودم که مشکل این شهرک حل شود تا اسناد مالکیت مالکان آن صادر شود. اما مانع اصلی برای صدور پایان کار، سازمان نظام مهندسی است. اگر سازمان نظام مهندسی نقشه های مجموعه گلسار را عکس برداری کند بعد از سه ماه بعد از تایید نظام مهندسی، پایان کار را دریافت خواهیم کرد و بعد از آن می توانیم اسناد عرصه و اعیان مالکان را ارائه کنیم.
این مسئول در پاسخ به این سوال که چگونه با نبود سیستم اطفای حریق، پله های اضطراری و نبود سیستم جامع فاضلاب منجر به دادن پایان کار خواهد شد، می گوید: ما بر اساس تعهداتی که در زمان ساخت و تصویب نقشه ها داشتیم، عمل می کنیم و بیش از آن یا به روز رسانی آن از عهده ما خارج است و تعهد ما نیست. چرا که برای این کارها باید هزینه های زیادی از مالکان دریافت کنیم.
هدایت ادامه می دهد: تا سازمان نظام مهندسی نقشه برداری نکند و کمبودها را اعلام نکند و ما کمبودها را برطرف نکنیم، نمی توانیم پایان کار بگیریم. با وجود اینکه کار به نظام مهندسی ارجاع و هزینه ها پرداخت شده اما هنوز جوابی نگرفته ایم. هر زمان کار این سازمان به اتمام برسد ما سه ماه بعد پایان کار را می دهیم.
تاکنون سه گروه از نظام مهندسی مامور انجام این کار شده اند اما بعد از مدتی انصراف می دهند. مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران در این باره توضیح داد: البته قرار است سازمان ظرف چند روز آینده نقشه ها را به دست ما برساند. باید دید چرا سازمان نظام مهندسی در ارائه نقشه ها تا این اندازه تعلل می کند؟ جز این مسئله تمام موارد دیگر را برطرف کردیم زمین پروژه در رهن بانک بود که از رهن خارج کردیم و تفکیک ها را انجام دادیم و فضای آموزشی در مجموعه در نظر گرفته ایم. اگر نظام مهندسی وارد عمل شود ما خیلی زود پایان کار خواهیم داد و سه ماه بعد اسناد مالکیتی هم آماده خواهد شد.
پیگیری های انجام شده برای گفت و گو با مهندس علی کریمی آنچه، رئیس سازمان نظام مهندسی تهران به جایی نرسید و او در این زمینه پاسخگو نبود.
راهی برای دفع فاضلاب گلسار
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران در خصوص بحث فاضلاب مجتمع گلسار گفت: تمام کارهای جمع آوری و دفع پسماند مجموعه انجام شده است و آماده اتصال به شبکه اصلی فاضلاب است ولی متاسفانه شرکت آب و فاضلاب هنوز نتوانسته خط اتصال به تصفیه خانه جنوب غرب تهران را تکمیل کند.
هدایت افزود: با این وجود سیستم جدیدی راه اندازی کرده ایم که مشکل را تا حدودی برطرف کنیم. این سیستم جدید دفع فاضلاب که تا قبل از عید راه اندازی می شود از طریق چاه های سپتیک است که دائمی خواهد بود. البته دائمی به این معنا که تا زمانی که شبکه فاضلاب احداث نشده باشد. در واقع اگر شرکت آب و فاضلاب خط جنوب و تصفیه خانه فیروز بهرام را افتتاح نکند اتصال فاضلاب گلسار به این شبکه فاضلاب شهری نشدنی است. در واقع اگر تخلیه و دفع فاضلاب با شیوه سپتیک جدید انجام شود پساب آبی که از این طریق تولید می شود، برای آبیاری فضای سبز مجموعه قابل استفاده خواهد بود. تعلل در اجرای ایجاد تصفیه خانه خط جنوب سازمان آب و فاضلاب موجب شده تا هزینه های زیادی روی دوش ما گذاشته شود.
احداث یک آتش نشانی در ۲۰۰ کیلومتری مجتمع
هر بلوک مجتمع گلسار ۱۰ طبقه دارد و هر طبقه ۱۱ واحد مسکونی را در خود جای داده است. اگر حادثه حریق به هر دلیلی در این بلوک ها اتفاق بیوفتد با توجه به نبود سیستم های اطفای حریق و پله های فرار، فاجعه عظیمی رخ خواهد داد.
هدایت در این خصوص می گوید: چون ساختمان در گذشته ساخته شده، سیستم های اطفای حریق در پارکینگ وجود دارد اما سیستم اعلام ها به روز نیست بنابراین اگر ما بخواهیم اقدامات جدیدی در ساختمان انجام دهیم نیازمند تغییر در سازه بناست که ممکن است در آینده ساختمان را دچار مشکل کند. اما در مذاکره با سازمان آتش نشانی قرار بر این شده که یک ایستگاه آتش نشانی در فاصله ۲۰۰ متری از مجتمع احداث شود تا بتوانیم مشکل را حل کنیم.
سنگی که شورای شهر می اندازد
محمدرضا ابراهیمی، مدیر دبیرخانه ستاد بازآفرینی پایدار کلانشهر تهران هم در خصوص مشکلات گلسار گفت: ما به عنوان کمیته زیرساخت بازآفرینی، تابستان امسال چند جلسه با مسئولان سازمان آب و فاضلاب برگزار کردیم تا گزارش دهند قضیه در دولتخواه چگونه قابل انجام است اما می گویند موانعی بر سر این راه وجود دارد. زمین مجتمع گلسار از خاک رس که نفوذناپذیر است، تشکیل شده و طی سال های متمادی اشباع شده است و هر لحظه خطر نشست قالبی وجود دارد یعنی ممکن است یک یا دو بلوک فرونشست کند. شرکت آب و فاضلاب گفته مشکل اینجا راه حل کوتاه مدت و میان مدتی ندارد.
او افزود: ما پیشنهاد دادیم اجازه دهند فاضلاب مجموعه به داخل قنات خشکی که نزدیک محل است و سال ها بدون استفاده رها شده، هدایت شود اما گفتند شورای شهر ورود هر گونه فاضلاب به قنات را ممنوع کرده است. گرچه به لحاظ فنی مشکلی در این خصوص وجود ندارد اما ممنوعیت ورود آب فاضلاب به قنات، دست و پای ما را بسته است. اگر ممنوعیت برداشته شود آب فاضلاب را از طریق شبکه ای که سالیان سال آنجا موجود است به بیرون مجموعه هدایت می کنیم تا موقتا رفع خطر انجام شود.
آب و فاضلاب چه می گوید؟
نیم دهه از طرح ایجاد تصفیه خانه می گذرد اما باید دید چرا سازمان آب و فاضلاب تهران در ساخت آن تعلل کرده است. مسعودرضا ثامنی، معاون مهندسی و توسعه شرکت فاضلاب تهران می گوید: فاضلاب دولتخواه به تصفیه خانه جنوب غرب تهران منتهی می شود که بحث ساخت آن از سال ۹۶ مطرح است. ما سال ۹۶ زمین هفت هکتاری این تصفیه خانه را خریداری کردیم ولی تا الان سازمان هایی که باید به ما مجوزهای لازم را بدهند نداده اند.
او با بیان اینکه مشکل عمده ما با آستان حضرت امام خمینی است که اجازه نمی دهند تصفیه خانه نزدیک این منطقه ساخته شود و می گویند تصفیه خانه را ۱۰ کیلومتر دورتر بسازید، گفت: اما این کار هزینه های سنگینی را به ما تحمیل می کند. ما نیز نمی توانیم چنین هزینه ای را از بیت المال برداریم. ساخت تصفیه خانه در این قسمت، طبق مصوبه طرح جامع بوده و بر اساس اصول فنی قرار بوده در این منطقه احداث شود، اما متاسفانه تا الان به نتیجه نرسیده است.
ثامنی به مشکل دیگری که مانع انجام کار شده اشاره کرد و افزود: ما مدت هاست درخواست مجوز زیست محیطی کرده ایم بنابراین اگر به ما اجازه بدهند کار ساخت تصفیه خانه را شروع خواهیم کرد. ساخت این تصفیه خانه نیاز به فرآیند دو ساله ای دارد. از طرفی قرار بود بانک توسعه آسیایی که بانکی بین المللی است به ما وام بدهد که بخاطر تحریم ها عملا پرداخت آن به مشکل خورد. قرار شد ما از منابع دیگری تامین اعتبار کنیم اما باید اول مشکلاتی که گفتم برطرف شود تا به این مرحله برسیم.