آیا خرید مسکن ملی، صرفه اقتصادی دارد؟
به گزارش ساختمان آنلاین: اواخر ماه گذشته مجری طرح ملی مسکن پردیس طی اخطاری به متقاضیان طرح ملی مسکن این شهر هشدار داد در صورت عدم پرداخت قسط سوم آورده از طرح مذکور حذف خواهند شد. سیامک جوانبخت دراینباره گفته بود: متقاضیان این طرح در پروژه آریاشهر، در شهر جدید پردیس تعهدات مالی خود را سریعاً پس از اطلاعرسانی، تا 160 میلیون تومان انجام دهند.
وی افزود: تمامی متقاضیانی که قسط اول و دوم (مجموعاً 80 میلیون تومان) از تعهدات خود را انجام دادهاند، ملزم به پرداخت قسط سوم بهمبلغ 80 میلیون تومان هستند. در نوبت اول طرح ملی مسکن پردیس بیش از ظرفیت پیشبینیشده ثبتنام صورت گرفته است، لذا تمام برنامهها و پیشبینیهای لازم جهت حذف متقاضیانی که به تعهدات خود عمل نکردهاند در سامانه انجام پذیرفته است.
وی یادآور شد: بر اساس شیوهنامه طرح ملی مسکن ابلاغی از سوی وزارت راه و شهرسازی در صورت تأخیر در هر مرحله از پرداخت آورده از سوی متقاضیان تا 15 روز پس از اطلاعرسانی، شرکتهای عمران یا ادارات میتوانند نسبت به حذف متقاضی و جایگزینی آنها اقدامات لازم را صورت دهند.
جوانبخت تأکید کرد: در صورت عدم واریز مبلغ آورده از سوی متقاضی، شرکت عمران جهت جلوگیری از تأثیر منفی مالی به پروژه، بهخلاف میل باطنی نسبت به حذف متقاضیانی که آورده خود را در زمان مقرر تکمیل نکردهاند اقدام خواهد کرد، ضمن این که اولویت حذف با کسانی خواهد بود که تاکنون قسط دوم را پرداخت نکردهاند.
با وجود این اخطار به فاصله چند روز شرکت عمران پردیس اعلام کرد: «پیرو ارسال پیامک از سوی شرکت عمران پردیس به متقاضیان طرح ملی مسکن مبنی بر واریز مبلغ 80 میلیون تومان بهعنوان قسط سوم تا تاریخ 6 خرداد 1400، در ادامه بررسی روند اجرایی و زمانبندی و درخواست مجری طرح ملی مسکن از مدیرعامل شرکت عمران پردیس مبنی بر تعویق مهلت واریز مبلغ یادشده، مدیرعامل با افزایش مهلت واریز مبلغ 80 میلیون تومان تا پایان خرداد 1400 موافقت کرد.»
این در حالی است که استاندار تهران اخیرا درباره پروژههای طرح ملی مسکن پایتخت گفته است: حدود 72 هزار واحد سهم استان تهران در طرح ملی مسکن است که تاکنون فقط 12 هزار متقاضی آن آورده اولیه را پرداخت کردهاند. 60 هزار واحد فاقد متقاضی است و مردم میتوانند در صورت داشتن شرایط اقدام به ثبتنام کنند و طی دو سال واحد خود را تحویل بگیرند!
استقبال سرد تهرانیها از طرح ملی مسکن به چند دلیل عمده است؛ یکی اینکه قیمت تمامشده واحدهای این طرح مشخص نیست، گرچه مسئولان وزارت راه و شهرسازی میگویند ساخت هر مترمربع 2 میلیون و 770 هزار تومان هزینه دارد اما در واقعیت با توجه به لیست تعدیل قیمت سازمان برنامه و بودجه، رشد شدید قیمت مصالح ساختمانی و عوامل مؤثر در ساختوسازها قیمت ساخت واحدهای طرح ملی مسکن بهگفته فعالان بازار به بیش از چهار میلیون و 500 هزار تومان افزایش یافته است.
از سوی دیگر بازار مسکن اکنون در رکود انتظاری بهسر میبرد که شرایط کاهش قیمت چنددرصدی را فراهم کرده است، در این وضعیت برخی متقاضیان طرح ملی مسکن که عموماً از قشر متوسط جامعه هستند با یک حساب سرانگشتی به این نتیجه رسیدهاند از پرداخت قسط سوم 80 میلیون تومانی که قطعاً تهیه آن بسیار دشوار است منصرف شوند به این امید که اتفاقات خوشایندی در بازار مسکن روی دهد.
همچنین قرار است وام طرح ملی مسکن از 100 میلیون تومان به 150 میلیون تومان افزایش یابد، در این صورت مبلغ قسط ماهانه در یک دوره 12ساله بازپرداخت 2 میلیون و 540 هزار تومان است. در ماه 12 سال دوازدهم متقاضی مجموعاً 367 میلیون تومان (سود حدود 217 میلیون تومانی وام 150 میلیونی) باید پرداخت کند. بهفرض اینکه متقاضی قرار است یک واحد 100متری خام را تحویل بگیرد؛ هزینه این واحد با احتساب وام حدود 817 میلیون تومان است، واحدی که قرار است دو سال دیگر تحویل شود(!) واقعیتی که متقاضیان را با تردید جدی روبهرو کرده است.
در مجموع عوامل متعددی دست به دست هم داده و باعث شدهاند طرح ابتکاری دولت روحانی متقاضی آنچنانی نداشته باشد. طی هشت سال اخیر دولت یازدهم و دوازدهم کمترین توجه را به بخش مسکن بهعنوان یکی از مهمترین پیشرانهای اقتصاد کشور داشته است. اصرار بر تحریک تقاضا در بازار مسکن طی دو دولت حسن روحانی، بیشترین افزایش قیمت مسکن طول تاریخ ایران را ثبت کرده است. طی مدت یادشده متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی 690 درصد افزایش یافته است.