کمبود زمین به روستاها رسید
به گزارش ساختمان آنلاین به نقل از ایسنا، بسیاری از روستاهای شهرستان لردگان و اردل در مناطق جنگلی واقع شده اند، بنابراین امکان توسعه روستاها وجود ندارد، همچنین در برخی شهرستان ها مانند سامان کمبود زمین برای ساخت مسکن در روستاها چشمگیر است، این مسئله موجب شده تا متقاضیان مسکن در روستاها راهی شهرها شوند.
این روزها ساخت منازل چند طبقه در مناطق روستایی رونق گرفته است، این در حالیست که باید بافت روستایی حفظ شود و حرکت به سمت ساخت آسمان خراش در روستاها با فرهنگ زندگی روستایی همخوانی ندارد.
بسیاری از مردم در روستاها زمانی که برای اخذ پروانه و مجوزات لازم برای نوسازی منازل فرسوده روستایی خود به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مراجعه می کنند، متوجه می شوند که زمین آن ها در اراضی ملی واقع شده است و برای دریافت پروانه باید قیمت زمین را به نرخ روز پرداخت کنند، در حالیکه این افراد بیش از ۵۰ سال در این اراضی خانه ساخته و ساکن شده اند و توان پرداخت هزینه زمین را به نرخ روز ندارند، بنابراین از خیر بازسازی منزل فرسوده خود می گذرند و این مسئله موجب می شود تا این منازل در معرض خطر حوادث باشند.
قطعا برای جلوگیری از مهاجرت به شهرها، ماندگاری افراد در روستاها و نوسازی منازل فرسوده آنها باید تسهیلات و مشوق های ویژه ای در نظر گرفته شود، پیچ و خم های قوانین اداری در اعطای پروانه و مجوزات ساخت مسکن در روستاها موجب می شود که افراد از این کار صرف نظر کنند.
کمبود زمین برای ساخت مسکن در روستاهای لردگان
رضابابامیر- فرماندار لردگان در خصوص مشکلات روستائیان در ساخت مسکن در این شهرستان، اظهار کرد: ۸۷ درصد مساحت این شهرستان شامل مرتع و جنگل است، ۲۹۷ روستا در این شهرستان وجود دارد که اکثر آنها در اراضی ملی واقع شده اند، بنابراین افراد مالک نبودند و وقتی برای نوسازی و بازسازی ملک خود مراجعه می کنند، برای اخذ سند و پروانه باید قیمت اراضی را به نرخ روز پرداخت کنند.
وی افزود: افرادی که قصد ساخت و ساز و نوسازی منازل فرسوده روستایی در شهرستان لردگان را دارند و اراضی آنها ملی شناخته شده است، برای اخذ پروانه و سند از بنیاد مسکن انقلاب اسلامی باید هزینه زمین را به قیمت روز پرداخت کنند.
بابامیر در ادامه با اشاره به بالا بودن نرخ زاد و ولد در شهرستان لردگان، گفت: باتوجه به قرارگیری روستاها در اراضی ملی و در حاشیه جنگل ها امکان توسعه روستاها وجود ندارد، این مسئله باعث افزایش قیمت زمین و ایجاد نارضایتی برای مشکل تامین مسکن روستاییان شده است، شاهد ساخت خانه های پنج طبقه در برخی روستاهای لردگان به دلیل کمبود زمین و افزایش قیمت آن هستیم.
فرماندار لردگان با بیان اینکه طبق قوانین روستائیان تنها ۶۰ درصد زمین خود را می توانند مسکونی کنند، عنوان کرد: حداقل زمین مورد نیاز برای ساخت مسکن در روستا ۲۰۰ مترمربع است، اگر مساحت زمین کمتر باشد، نمی تواند پروانه ساخت دریافت کند، اگر مازاد بر ۶۰ درصد زمین زیربنای منزل باشد، خلاف است و باید جریمه پرداخت کند.
وی بیان کرد: برای ساخت ساختمان های چندین طبقه در روستا محدودیت وجود دارد، به دلیل کمبود زمین و افزایش قیمت، ساخت منازل مسکونی در روستاها رونق گرفته است که این مسئله برخلاف ضوابط بوده و به بافت روستایی آسیب می زند.
بابامیر در پایان خاطرنشان کرد: برای تغییر ضوابط و تسهیل قوانین برای ساخت مسکن در مناطق روستایی باید قانونگذار ورود پیدا کند.
طرح هادی برخی روستاها در شهرستان اردل برای افزایش محدوده در حال بازنگری است
در ادامه یعقوب شکوهی- فرماندار اردل با اشاره به اینکه برای ساخت مسکن در روستاهایی که امکان توسعه و تامین زمین وجود دارد، مشکلی نداریم، اظهار کرد: مسکن با نظارت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با پرداخت تسهیلات ساخته می شود.
وی افزود: در روستاهایی که مشکل تامین زمین وجود دارد، اگر فرد خانه فرسوده داشته باشد، می تواند تخریب و بازسازی را در دستور کار قرار دهد، روستاهایی که مشکل تامین زمین دارند، طرح هادی آن ها در حال بازنگری است و در تلاشیم محدوده روستاها را با هماهنگی با منابع طبیعی افزایش دهیم.
شکوهی بیان کرد: اگر در روستایی امکان تامین زمین برای ساخت مسکن وجود نداشته باشد، از روستای همجوار زمین تخصیص پیدا می کند، افرادی که در این خصوص مشکل دارند، می توانند به فرمانداری مراجعه کنند.
فرماندار اردل با تاکید بر اینکه افراد ۶۰ درصد زمین خود را می توانند به مسکونی تبدیل کنند، گفت: اگر بخواهد ساخت مازاد داشته باشد باید جریمه پرداخت کند، این مسئله در کمیسیون ماده ۹۹ بررسی می شود.
مجوز ساخت ساختمان چند طبقه در برخی روستاها صادر می شود
مهدی مرادی- معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری با اشاره به تصرف برخی اراضی ملی در روستاها، اظهار کرد: طبق ماده ۴ قانون ساماندهی تولید مسکن دولت منابع طبیعی را مکلف کرده که اراضی ملی را به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی واگذار کند و بنیاد مسکن نیز طبق دستورالعمل ابلاغی آن اراضی را به واجدین شرایط در روستا واگذار کند.
وی افزود: بر اساس میزان سرانه جمعیت، مساحت روستا و توسعه ۱۰ ساله روستا، حد نصاب تفکیک برای ساخت مسکن در روستا تعیین می شود، برای مثال در یک روستا حدنصاب تفکیک زمین حداقل ۲۰۰ متر مربع تعیین می شود، میزان زیربنا نیز ۶۰ درصد زمین است و بیشتر از این میزان نمی توانند ساخت و ساز انجام دهند.
مرادی با بیان اینکه در ساخت و ساز منازل روستایی باید بحث اشرافیت و سایه اندازی در منازل چند طبقه بر روی پلاک های همجوار مدنظر قرار بگیرد، حداکثر ارتفاع ساخت و ساز در روستا متناسب با ضوابط طرح هادی در هر روستا است.
معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: باتوجه به اینکه در برخی روستاها به ویژه روستاهای شهرستان سامان به علت کمبود زمین محدودیت توسعه وجود دارد، حد نصاب تفکیک و ارتفاع ساختمان متناسب با جمعیت افزایش پیدا کرده است، در برخی روستاها مجوز ساخت منازل تا پنج طبقه صادر می شود، اما در برخی روستاها محدودیت ارتفاع وجود دارد و بیش از دو طبقه مجوز ساخت داده نمی شود.
وی تاکید کرد: مردم در روستاها تمایل به زندگی در ساختمان های چند طبقه ندارند.