فروش متری مسکن در بورس کمکی به بازار نمیکند
به گزارش ساختمان آنلاین به نقل از تابناک ،مهدی سوری درباره ورود صندوق املاک و مستغلات به بازار سرمایه و امکان فروش متری املاک در بورس اظهار داشت: اینکه معاملات املاک و مستغلات در بستر یک پلتفرمی انجام شود، اقدام شدنیِ خوبی است اما معتقدم نمی توان عنوان آن را معاملات بورسی دانست چراکه مکانیزم معاملات در بورس و کشف قیمت ها باید براساس رقابت باشد اما در این معاملات، مکانیزم رقابت به سمت خریدار است و نه فروشنده.
وی ادامه داد: در این معاملات در سمت عرضه با محدودیت هایی مواجه هستیم و به این گونه نیست که عرضه کنندگان در برابر تقاضاکنندگان تعدد داشته باشند که همین تعدد در عرضه و تقاضا منجر به ایجاد قیمت رقابتی و کشف قیمت شود. در واقع در ذات این اقدامات و معاملات با تعریفی از تابلو معاملاتی هر بورسی داریم عموما متفاوت است اما می توان گفت کاربردی استفاده جانبی را دارند.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به گسترش فروش املاک در بورس و فروش متری املاک تاکید کرد: فروش متری در نگاه اول می تواند برای متقاضیان سرمایه گذاری املاک جذاب باشد چراکه به این افراد ابزاری داده شده با بودجه حداقلی هم متراژی را در بازار مسکن خریداری کنند و همچنین سازندگان و فروشندگان مسکن هم می توانند پروژه های خود را به صورت خرد به مردم بفروشند و جریان نقدینگی خود را قوی کنند اما این نگاه اول به موضوع است و در نگاه عمیق تر می بینیم که این فرایند می تواند منجر به افزایش قیمت ها منجر شود.
سوری افزود: مشکل کشور در بازار املاک و مستغلات این است که ملک از ذات خود یعنی کالای مصرفی به کالای سرمایه ای تبدیل شده و یک تقاضای سفته بازانه در این بازار شکل گرفته است. در شرایطی که دولت ها از سویی نقدینگی را افزایش می دهند و از سوی دیگر قیمت های دستوری و تعزیری اعمال می کنند، شاید امکان کنترل قیمت ها با افزایش واردات وجود داشته باشد اما در این شرایط کالایی مانند قیمت مسکن که وارداتی نیست و عرضه آن محدود است، به صورت مضاعف افزایش پیدا کرده و جریان نقدینگی به این سمت می رود و سرمایه گذاری نادرستی شکل می گیرد.
وی با بیان اینکه در این شرایط نگرانی هایی برای فروش متری در بازار سرمایه وجود دارد، گفت: فروش متری ملک در بورس بیشتر از آنکه به شفافیت بازار مسکن کمک کند در این شرایط اقتصادی کشورمان به افزایش قیمت ها منجر می شود و تقاضای سفته بازانه را بالا می برد.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: دولت به جای اینکه فروش متری را درقالب صندوق های زمین ساختمان یا در قالب صندوق های متری در املاک احداث نشده و نه به صورت یونیکی به اجرا برساند که باعث افزایش تولید می شود، این معاملات را در قالب پروژه های آماده به اجرا می رساند که این خود منجر به افزایش تقاضای سرمایه ای می شود.
سوری تاکید کرد: این روند فروش متری املاک منجر به تحریک تقاضا می شود و شاید سازندگان در کوتاه مدت با این فرایند بتوانند به جریان نقدینگی خوبی دسترسی داشته باشند و سرمایه ای عده ای هم به سمت بخش ساختمان هدایت می شود اما در نهایت تقاضای سفته بازانه منجر به رشد قیمت ها شده و به ضرر بازار مسکن خواهد بود.