راه و شهرسازیصنایع ساختمانیمجله خبری

موانع صنعتی‌سازی مسکن

به گزارش ساختمان آنلاین:  مدتی است موضوع صنعتی‌سازی مسکن در ایران مطرح شده و کارشناسان بسیاری آن را راهکاری مناسب برای جبران عقب‌ماندگی‌ها در حوزه مسکن می‌دانند. در این زمینه تفاهمنامه‌هایی نیز میان وزارت راه‌وشهرسازی با فعالان صنعت ساختمان و بخش‌های دولتی برای کاهش مدت زمان ساخت به شش ماه منعقد شده است. اما بررسی‌ها نشان می‌دهند ضوابط کهنه سد راه تحقق این هدف هستند.

در این زمینه برنامه‌هایی با هدف افزایش عمر مفید ساختمان‌ها از حدود ۳۰ سال به ۱۰۰ سال و کاهش مدت اجرای پروژه‌ها از ۳۶ ماه به شش ماه مطرح شد. مردادماه سال گذشته نیز پروژه ملی طرح صنعتی‌سازی ساختمان آغاز به کار کرد.

از سوی دیگر بحث حضور شرکت‌های چینی و ترک برای استفاده از تکنولوژی این کشورها در صنعت ساختمان ایران مطرح شد که البته هنوز به مرحله‌ اجرا نرسیده است، اما شرکت‌هایی در ایران هستند که از توانایی صنعتی‌سازی برخوردارند. کارشناسان معتقدند فقدان ضوابط و معیار طراحی و تولید صنعتی و خلأ برنامه‌های راهبردی از جمله طرح جامع توسعه صنعتی عمده‌ترین موانع توسعه صنعتی در مسکن مهر بود و امیدوارند دولت این موانع را در پروژه نهضت ملی مسکن رفع کند.

سابقه صنعتی‌سازی در ایران به پیش از انقلاب برمی‌گردد ولی همچنان به نقطه اوج نرسیدیم

همچنین علیرضا فخاری معاون وزیر راه‌وشهرسازی به تازگی در این زمینه گفته است: سابقه صنعتی‌سازی در کشور به پیش از انقلاب باز‌می‌گردد که کارخانه‌های خانه‌سازی در کشور ایجاد شد و نیروهای مسلح به واردات تجهیزات مربوطه اقدام کردند اما به نقطه اوج صنعتی‌سازی نرسیدیم.

او با بیان اینکه حرکت به سمت صنعتی‌سازی با رویکرد جدید باید مورد توجه قرار گیرد، ‌افزود: در طرح‌های تامین مسکن عمومی باید با هدف جبران عقب‌ماندگی گذشته هم در تولید هم در تکنولوژی، به سمت مزیت صنعتی‌سازی برویم.

فخاری در همایش نخستین رویداد فناورانه ساختمان و مسکن با طرح این سوال که چرا نمی‌توان اندیشه صنعتی‌سازی را عملیاتی کرد، ‌گفت: هنوز صنعتی‌سازی به عنوان یک امر ضروری قبول نشده و مردم نمی‌دانند صنعتی‌سازی با امنیت در سازه و کاهش هزینه‌های نگهداری، تا چه اندازه می‌تواند به تحقق مسکن امن و ارزان کمک کند.

ضرورت تعامل چندجانبه و پشتیبانی‌های لازم از سوی دولت

مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن گفت: کاهش هزینه و سوخت، جلوگیری از هدررفت مصالح و افزایش سرعت و کیفیت ساخت از جمله مزیت‌های صنعتی‌سازی است و همه طرح‌های مسکنی باید به سمت صنعتی‌سازی هدایت شوند.

او با بیان اینکه ارزان‌سازی از طریق صنعتی‌سازی برای مردم آرزو شده است، افزود: در پیوند آموزش و دانش چگونگی ساخت مسکن صنعتی ضعف وجود دارد.

فخاری خاطرنشان کرد: انتظار می‌رود در یک تعامل منظم بین وزارت راه‌وشهرسازی و معاونت ریاست‌جمهوری در مرکز تحقیقات دبیرخانه‌ای فعال تشکیل شده و جایگاهی برای رجوع و پاسخگویی همه صاحب‌نظران در حوزه صنعتی‌سازی باشد.

معاون وزیر راه‌وشهرسازی با اشاره به گذشت سه ماه از پروژه ساخت مسکن در قزوین از طریق صنعتی‌سازی گفت: چنین پروژه‌هایی نشان می‌دهد که می‌توان با استفاده از دانش و توان صنعتی‌سازی به نقطه مطلوبی رسید که البته نیازمند تعامل چندجانبه و پشتیبانی‌های لازم از سوی دولت و بخش خصوصی است.

لزوم تغییر ضوابط و آیین‌نامه‌ها

در همین زمینه عبدالرضا فرید‌نایینی فعال صنعت ساختمان گفته است: تغییر در ضوابط، شیوه‌نامه‌ها و آیین‌نامه‌های بالادستی برای تحقق طراحی و تولید صنعتی مسکن امری ضروری است و امیدواریم در طرح نهضت ملی مسکن این اقدام حیاتی و سرنوشت‌ساز محقق شود.

او افزود: خواستار سرعت عمل در تغییر قوانین و ضوابط در جهت تولید صنعتی مسکن هستیم، در حال حاضر شیوه‌نامه‌های ساخت متناسب با فرآیند صنعتی‌سازی نیستند و انتظار می‌رود با اصلاح شیوه‌نامه‌ها، شرایط برای طراحی و تولید صنعتی و عبور از روش‌های دستی و سنتی فراهم شود.

افزایش ۳۰ درصدی هزینه ساخت با احداث پارکینگ

جعفر قرائتی‌ستوده فعال صنعت ساختمان نیز بیان کرد: یکی از عوامل منفی در برخی از پروژه‌ها، ایجاد پارکینگ در زیر واحدهای مسکونی است که در طرح نهضت ملی مسکن بدین معناست که ابتدا منابع طرح را صرف احداث ۴ میلیون پارکینگ می‌کنیم و سپس به احداث مسکن می‌پردازیم به علاوه دسترسی به پارکینگ هزینه ساخت را تا سی درصد افزایش می‌دهد.

او ادامه داد: لذا ساخت پارکینگ در فضای باز و یا پارکینگ به صورت مجموعه مسقف جداگانه در انتهای پروژه در دستور کار ما قرار دارد و همچنین ساخت پارکینگ از طریق هسته امن محلات نیز امکان‌پذیر است.

قرائتی‌ستوده از رایزنی با سازمان‌های ذی‌ربط برای زمینه‌سازی سیاست مذکور خبر داد و تاکید کرد: در هر استانی که زمین تحویل بگیریم با مراجع و مدیران ذی‌ربط مذاکره خواهیم کرد تا هماهنگی‌های لازم برای حل مسائل شهرسازی صورت گیرد.

لزوم به‌روزرسانی قوانین بالادستی برای تسریع صنعتی‌سازی

این در حالی است که محمدمهدی حیدری سرپرست مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی بر آمادگی این مرکز به منظور وارد شدن به صنعتی‌سازی مسکن تاکید کرد و گفت: شناسایی نیازهای فناورانه بخش صنعت ساختمان و شرکت‌های تابعه وزارت مسکن از دیگر اقدامات این مرکز است تا با ایجاد مراکز رشد و پردیس‌های تخصصی، نیازهای این صنعت مرتفع شود.

بنابر این گزارش، با وجود اینکه بخش خصوصی تاکنون بارها بر لزوم به‌روزرسانی قوانین بالادستی برای تسریع صنعتی‌سازی تاکید کرده اما این موضوع با کندی پیش می‌رود.

با توجه به اهتمام دولت برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن لازم است که دولت در این زمینه سرعت عمل نشان دهد تا ضمن توسعه صنعتی‌سازی در عین حال سرعت ساخت وسازها از طریق به‌کارگیری فناوری‌های نوین ساختمانی شتاب بگیرد و آثار تورمی به پروژه‌ها تحمیل نشود.

به این مطلب امتیاز دهید

ساختمان آنلاین

ساختمان آنلاین، جامع ترین و تخصصی ترین سایت در زمینه صنعت ساختمان است. هدف اصلی این سایت اطلاع رسانی کامل و دقیق اخبار و رویدادها، ارائه آموزش های تخصصی و مورد نیاز این حوزه و معرفی برترین استارت آپ های فعال در حوزه های مختلف این صنعت رو به رشد و گسترده در کشور می‌باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا