تاثیر درج قیمتخانه در آگهیها بر بازار مسکن
به گزارش ساختمان آنلاین: ابتدای هفته جاری رییس اتحادیه مشاوران املاک کشور با بیان اینکه درج قیمتهای غیرمتعارف و خارج از عرف در برخی از سایتها زمینهساز افزایش قیمت در بازار مسکن شده است، گفت: در سایت و اپلیکیشنها برخی از سوداگران تنها به بهانه چشم و همچشمی، اقدام به درج آگهیهای مسکن بدون در نظر گرفتن عرف منطقه میکنند که خود زمینهساز افزایش قیمت اجاره و خرید مسکن شده است.
به گفته مصطفی قلیخسروی، برای جلوگیری از درج قیمت مسکن و یا اجاره در این سایتها با دادستانی مکاتبهای داشتهایم و با پیگیریهای صورت گرفته قرار است، درج قیمتها که باعث رقابت مضره در این بازار شده، برداشته شود.
تجربه بینتیجه سال 97
همزمان با افزایش قیمت نرخ مسکن، خودرو و ارز با پیگیری دادستانی پارسال و همچنین سال ۹۷ برای یک بازه زمانی کوتاه درج قیمتها از آگهیها در سایتها برداشته شد، اما پس از گذشت مدت کوتاهی دوباره قیمتها به سایتها بازگشتند. به دنبال این اقدام تاثیر مطلوبی در بازار مسکن را شاهد نبودیم. قیمت املاک کاهش نیافت و بازار نیز دچار آرامش نشد.
با این وجود اوایل سال گذشته رییس اتحادیه مشاوران املاک با بیان اینکه درج قیمت مسکن در سایتهای اینترنتی قماربازی است، گفته بود: اگر قیمت ملک را در سایتهای اینترنتی اعلام نکنند، بازار مسکن به آرامش میرسد.
مصطفی قلیخسروی با بیان «چنانچه دیگر قیمت ملک را در سایتهای اینترنتی اعلام نکنند، وضعیت بازار در بلندمدت به آرامش خواهد رسید»، افزوده بود: «یک قماربازی در اینجا صورت گرفته است؛ یعنی فردی در خانه نشسته و میگوید ما که ضرر نمیکنیم به یکی از سایتها مراجعه کرده و قیمت ملک خود را مثلا 18 میلیون تومان اعلام میکند. همسایه بالایی که قیمت را 16 میلیون اعلام کرده بود این آگهی را میبیند و قیمت ملک خود را 20 میلیون تومان اعلام میکند.» او افزود: همان فردی که ملک خود را 18 میلیون تومان فایل کرده بود قیمت را به 22 میلیون تومان افزایش میدهد، همینگونه قیمت مسکن بالا میرود و مردم توان ورود به بازار را نداشته و این بخش کلاف سردرگم میشود.
رییس اتحادیه مشاوران املاک تصریح کرد: این در حالی است که قیمت ملک 22 میلیون تومانی در بازار 16 میلیون تومان هم نیست. خسروی گفت: هیچ جای دنیا نداریم که قیمت ملک را در سایتهای اینترنتی درج کنند. اینها اسم این کار را شفافسازی گذاشتهاند، بنده میگویم این کار جنجالبازی و قماربازی است.
نقش پلتفرمها در بازار
پلتفرم دیوار طی سالهای اخیر به لطف استقبال کاربران توانسته تبدیل به بانک اطلاعاتی جامعی در زمینه املاک شود. ثبت بیش از 10 میلیون آگهی فروش و اجاره طی سال 1399 و متوسط بازدید بالای 350 مورد از آگهیهای املاک، حکایت از نقش قابل توجه این پلتفرم در یافتن خانه برای شهروندان دارد.
در حال حاضر پلتفرمها نقشی اساسی در خانهیابی برای شهروندان دارند تا این ماموریت سخت را تا حدی برای افراد تسهیل کنند. دیوار یکی از همین پلتفرمها است که اگرچه در دستهبندیهای مختلف به کاربرانش خدمات ارائه میکند، اما بخش املاک آن یکی از پربازدیدترین بخشهای دیوار است. این پلتفرم یکی از جامعترین بانکهای اطلاعاتی در زمینه املاک است که فروشندگان ملک را به جستوجوکنندگان متصل میکند. طبق گزارش سال 1399 دیوار، آگهیهای املاک این پلتفرم بعد از دسته «مربوط به خانه» در رتبه دوم بیشترین آگهیها قرار داشته است.
طبق گزارش سال گذشته دیوار، طی سال 1399 حدود هفت میلیون آگهی فروش املاک و 6/3 میلیون آگهی رهن و اجاره ثبت شده است. متوسط بازدید هر آگهی فروش 386 و متوسط بازدید هر آگهی اجاره 371 مورد بوده است.
ردپای دلالان در پلتفرمهای املاک
اینکه چه افرادی در این پلتفرم فعالیت داشته و اقدام به قیمتگذاری بر واحدهای مسکونی میکنند، خود جای بحث دارد.
رییس اتحادیه مشاوران املاک کشور در حالی از تاثیر منفی درج قیمت واحدهای مسکونی در پلتفرمها ابراز نارضایتی میکند که بیشتر آگهیهای موجود در این پلتفرمها توسط مشاوران املاک تنظیم میشود.
بررسیهای انجامشده نشان میدهد که بیشتر آگهیهای موجود در پلتفرمها توسط خود مشاوران املاک تنظیم میشود. این بدان معناست که مشاوران املاک در فضای مجازی نیز نبض بازار را در دست گرفته و اقدام به جهتدهی به قیمتها میکنند.
حضور دلالان و سفتهبازان نیز در این میان به وضوح دیده میشود؛ افرادی که به صورت گروهی اقدام به جریانسازی و تعیین قیمتها در بازار میکنند. اقدامات صورت گرفته در این خصوص قطعا و حتما منجر به ایجاد تنش در بازار میشود و متقاضیان واقعی خرید خانه را با نرخهای کاذب روبهرو میکند. از همین رو، متقاضیان سردرگم به صورت ناخواسته اسیر جریانهای ساختگی دلالان در پلتفرمها شده و نهایتا متضرر میشوند.
تاثیر درج نشدن قیمت در آگهی املاک
در همین خصوص رابطه میان آگهیهای املاک و وضعیت بازار را از یک کارشناس حوزه مسکن جویا شدیم.
علیرضا محمدی درباره تاثیرات درج قیمت آگهی املاک در پلتفرمها بر روند بازار مسکن گفت: به اعتقاد من درج نکردن قیمت املاک در آگهیها هیچ تاثیری بر بازار مسکن ندارد و کمکی در راستای بهبود وضعیت بازار نخواهد کرد.
این کارشناس حوزه مسکن در ادامه افزود: اینکه بازاری با این حجم و ابعاد را تا حدی تقلیل دهیم و بگوییم که چند آگهی بر آن تاثیرگذار است، بسیار کوتهنظرانه است.
او خاطرنشان کرد: این مساله تنها کار را برای کسانی که به دنبال خرید یا فروش ملک هستند، سختتر میکند. اگر کسی واقعا به دنبال خرید یا فروش خانه باشد و بخواهد یک معامله چند میلیارد تومانی ملکی انجام دهد، با تکتک آگهیها تماس خواهد گرفت و قیمتی که در پلتفرم درج نشده را از زبان آگهیدهندهها میشنود. چنین اقدامی تنها منجر به سختتر شدن کار برای متقاضیها میشود.
محمدی در ادامه تصریح کرد: این مساله نه میتواند به عنوان مُسکن در بازار عمل کند و نه تاثیری در راستای بهبود یا ایجاد ثبات در بازار مسکن خواهد داشت. چنین اقداماتی تنها منجر به سختتر کردن قضیه میشوند؛ اقداماتی که عملا آدرس غلط دادن محسوب میشوند.
این کارشناس حوزه مسکن در پایان تاکید کرد: آشفتگی بازار مسکن کشور ارتباطی به قیمتهای درجشده در آگهیهای املاک ندارد و رییس اتحادیه مشاوران املاک کشور با دلیلتراشی انحرافی میخواهد آدرس غلط بدهد.