اخبار ساختمان آنلایندیدگاهراه و شهرسازیمجله خبری

بکارگیری غیرمتخصصان و بی اعتنایی به قانون، عامل اصلی حوادث گودبرداری است

به دنبال ریزش یک ساختمان قدیمی در شهر گلستان تهران، برخی از کارشناسان و همچنین یک عضو شورای شهر تهران با تاکید بر اینکه فرآیند ساخت و ساز در کشور ما معیوب است، بر لزوم بکارگیری مجری ذی صلاح در ساخت و سازها و حذف عوامل غیر متخصص تاکید کردند.

در این زمینه علیرضا نادعلی، عضو شورای شهر تهران در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری ساختمان آنلاین گفت: بحث گودبرداری که اخیرا در شهر گلستان روی داده است، اگر چه مربوط به شهر تهران نبوده است، اما باید گفت که اساسا هرگونه فعالیت عمرانی که در شهر تهران رخ می دهد، بخشی از مسوولیت آن متوجه عوامل اجرایی است که عملیات گودبرداری را انجام می دهند و بخش دیگری نیز متوجه مهندسان ناظر و شهرداری است. چرا که این دستگاه ها باید به عنوان ارکان حوزه ساخت و ساز و سازمانهای مسوول در حوزه مسکن، باید نظارت جدی داشته باشند تا قوانین مربوطه اجرایی شود.

شورا رعایت اصول ایمنی در ساخت وسازها را رصد می کند

وی در پاسخ به این سوال که در تهران وضعیت رعایت اصول و مقررات مربوط به گودبرداری به چه صورت است نیز خاطر نشان ساخت: در تهران حجم عملیات عمرانی و گودبرداری به دلیل حجم ساخت و سازها بسیار زیاد است، مناطق مختلف شهرداری به صورت مستمر در این زمینه نظارت انجام می دهند و ما به عنوان جایگاه نظارتی مان در شورا به صورت مکرر این امر را رصد می کنیم و تاکید داریم که بحث های فنی و سایر قوانین مربوطه در خصوص گودبرداری های اجرایی شود.

سخنگوی شورای شهر تهران یادآور شد: تقریبا در شهر تهران از لحاظ رعایت اصول و مقررات مربوط به گودبرداری پروژه های ساخت و ساز، شرایط باثباتی داریم. اما باید این نظارتها تشدید شود تا مانع از بروز حوادث ناشی از گودبرداری شویم.

نادعلی تاکید کرد: حوادث ناشی از گودبرداری که در اقصی نقاط کشور رخ می دهد،بیانگر آن است که این حوادث فقط مربوط به آنها نمی شود و ممکن است در شهر تهران نیز رخ دهد و به همین دلیل باید با تدابیر مختلف و همکاری دستگاه ها مانع از بروز چنین اتفاق تلخ و ناخوشایندی شویم.

وی خطاب به مجریان حوزه ساخت و ساز گفت: نهادهای مسوول و نیز متخصصین دست اندرکار در حوزه مسکن باید تمامی قوانین مربوط به ایمنی در ساخت و سازها را رعایت کنند و از شهرداری های مناطق هم درخواست داریم که نظارت خود را در خصوص رعایت مسایل ایمنی مرتبط با ساخت و ساز را همانگونه که تا الان بوده است به خوبی اعمال کنند تا خدای ناکرده شاهد تکرار چنین حوادثی نباشیم.

گودبرداری یک کار کاملا تخصصی است

درهمین حال شهاب سعادت نژاد، رئیس انجمن سازندگان شهر تهران نیز در مورد اتفاق گودبرداری شهر گفت: یک گود برداری غیر اصولی در شهر گلستان استان تهران رخ داد که زمینه ساز ریزش ساختمان شد. در این مورد بارها به شهرداری‌ها و نظام مهندسی اعلام شده که ساخت و ساز مطابق ماده ۴ قانون نظام مهندسی باید توسط افراد دارای صلاحیت انجام شود و حضور مجریان و سرپرستان کارگاه به ویژه در تخریب و گود برداری ساختمان‌ها لازم است.

به گفته رئیس انجمن سازندگان شهر تهران، این کار کاملا تخصصی و نیاز به مهارت و تجربه و دانش لازم دارد. مطابق قوانین نظام مهندسی باید قبل از معرفی ناظرين پروژه ها مجری آن را ثبت کنند که متاسفانه در این ساختمان بدون وجود مجری و مسئول ایمنی اجازه کار داده شده است. شهرداری ها نیز بدون توجه به قوانین و ابلاغیه ها اجازه می‌دهند ساختمان‌ها بدون حضور افراد دارای صلاحیت کار تخریب شوند و مراحل گود برداری و ساخت را انجام دهند که هر از چند گاهی شاهد اینگونه حوادث تلخ در استان تهران است.

او اذعان داشت در این رابطه اداره کل راه و شهر سازی بارها الزام به استفاده از افراد دارای صلاحیت در ساخت کلیه پروژه های ساختمانی را به شهرداری‌ها و نظام مهندسی اعلام کرده که متاسفانه در اجرای کامل قوانین کوتاهی می‌شود. گود برداری یک کار تخصصی و بسیار مهم در ساختمان سازی است و عدم رعایت نکات ایمنی و اجرای صحیح سازه نگهبان می تواند منجر به ریزش ساختمان‌های اطراف پروژه شود.

فرآیند ساخت و ساز معیوب است

همچنین علی ابراهیمی، از اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران نیز به ساختان آنلاین گفت: وقتی که سرمایه دارها به صرف داشتن سرمایه به خود اجازه می دهند که در امر ساخت وساز که یک کار کاملا تخصصی است مداخله کنند، نتیجه چنین فرآیندی، وقوع حوادثی نظیر شهر گلستان است که با خسارتهای جبران ناپذیری همراه است.

وی خاطر نشان ساخت: سالیان سال است که بر لزوم حذف افراد متخصص از عرصه ساخت و ساز تاکید می شود،اما در عمل قوانین زیر پا گذاشته می شود و متاسفانه در عمل به دلیل عدم اطلاع مهندسان از قوانین مربوطه، معمولا پای آنها به محاکم کشیده می شود در صورتی که اساسا ساختار تولید مسکن در کشور ما معیوب است و حوادث ناشی از گودبرداری نیز معلول ساختار معیوب است و بنابراین با دستگیری مهندسان ناظر یا مالک پروژه و صدور احکام قضایی برای آنها هیچ اتفاقی رخ نمی دهد، همچنان که حتی حادثه تلخی در ابعاد متروپل هم نتوانست تغییری در اصلاح شرایط ساخت وساز ایجاد کند.

همه دستگاه ها باید پای کار باشند

گفتنی است بنا بر اذعان کارشناسان اساسا برای کاهش گوبرداری های غیر اصولی باید همه سازمانهای ذی ربط پای کار باشند به طوری که گفته می شود که تحقق این امر در گرو همکاری سازمان نظام مهندسی، وزارت کار، شهرداری ها، وزارت راه و شهرسازی و… است. قطعا اگر هریک از این دستگاه ها به وظایف قانونی خود در این زمینه عمل کنند و همچنین فرآیندها اصلاح شود،می توان امیدوار بود که شاهد کاهش این نوع حوادث باشیم.

به این مطلب امتیاز دهید

ساختمان آنلاین

ساختمان آنلاین، جامع ترین و تخصصی ترین سایت در زمینه صنعت ساختمان است. هدف اصلی این سایت اطلاع رسانی کامل و دقیق اخبار و رویدادها، ارائه آموزش های تخصصی و مورد نیاز این حوزه و معرفی برترین استارت آپ های فعال در حوزه های مختلف این صنعت رو به رشد و گسترده در کشور می‌باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا