در بررسی دلایل هجوم اعراب برای خرید ملک در کشور عنوان شد:
بازار وسوسهانگیز مسکن خارجیها را هم به میز معامله کشاند
با کاهش ارزش پول ملی طی سالیان گذشته، سرمایهگذاران کشورهای همسایه، بهخصوص عراقیها، ایران را به عنوان یکی از مقاصد سرمایهگذاری خود برگزیدهاند و معتقدند خرید ملک و حتی مواد غذایی در ایران بسیار بهصرفهتر از دیگر کشورهای منطقه است. همین موضوع موجب شد تا موج خبری تحت عنوان «هجوم عراقیها به بازار ملک در ایران» به راه بیافتد که البته بهدور از واقعیت نبوده است. بسیاری از کارشناسان معتقدند در حالی که مسکن به یکی از کالاهای سرمایهای برای از بین نرفتن ارزش پول صاحبان نقدینگی تبدیل شده، عجیب نیست که شاهد حضور سرمایهگذاران کشورهای دیگر در بازار آن باشیم؛ درست همانطور که ایرانیها بازار ملک در ترکیه را قبضه کردهاند. آنها بهصرفه بودن خرید ملک، حتی با محاسبه دلاری و 3 تا 4 برابر قیمت عرف مناطق را از مهمترین دلایل این هجمه عنوان میکنند.
علی ملکی کارشناس حوزه مسکن در این مورد به «ساختمان آنلاین » میگوید: در ابتدا شنیدن چنین خبری بسیار عجیب به نظر میآمد اما بررسیهای بعدی نشان میداد اهالی خوزستان دست به خرید تعدادی زیادی ملک در کرج، بهویژه در مناطقی مانند گوهردشت و عظیمیه کرده بودند. نکته جالب اما اینجا بود که خریدهای انجامشده بدون تخفیف و گاها حتی بالاتر از قیمت عرف منطقه، آن هم در اوج دوران گرانی صورت گرفته بودند. حواسمان گرم کرج بود که متوجه شدیم در شمال تهران هم همین موضوع پیش آمده و بسیاری از املاک مناطق شمالی تهران توسط خوزستانیها خریداری شدهاند.
وی ادامه داد: اما در این میان به نکته بسیار عجیبی برخورد کردیم و آن این بود که برخی ملکها بدون حتی یک بار بازدید خریداری شده بودند، یعنی حدود 70 درصد از پول ملک را ندیده به حساب فروشنده واریز کرده بودند. پس از مطرح کردن این موضوع با برخی معاملهگران ملک در کرج، متوجه شدیم برخی سرمایهگذاران کشورهای مجاور خوزستان به ایران میآیند و اقدام به خرید ملک میکنند و برخی دیگر حتی خودشان هم وارد کشور نمیشوند و افرادی را اجیر میکنند تا برایشان اقدام به خرید کنند. ملکبازان و فروشندگان هم املاک خود را با قیمت دلاری و بسیار بالاتر از حداکثر قیمت منطقه به آنها فروختهاند. حتی در مواردی املاک 800 میلیون تومانی که در شرایط عادی مشتری نداشته را با قیمتی بالغ بر 4 میلیارد تومان به اعراب فروختهاند که حتی این قیمت باز هم برای آنها بهصرفه محسوب میشود.
ملکی تصریح کرد: این موضوع صرفا به ملک در تهران، کرج و اهواز محدود نمیشود و عراقیها و حتی افغانستانیها به ویلاهای شمال کشور هجوم برده و تعداد زیادی ویلا و زمین را خریداری کردهاند. اگر معاملات ویلاهای لاکچری را فاکتور بگیریم، برخی معاملات در استانهای شمالی کشور نشان میدهد آنها ویلاهای 150 متری با 100 متر بنا را بعضا با قیمت 3 میلیارد تومان هم خریداری کردهاند.
این کارشناس حوزه مسکن با اشاره به این که اکثر خانههای خریداری شده ساکن ندارند، گفت: برخی از آنها اقدام به اجاره دادن ملکهای خود کردهاند و افرادی را به خدمت گرفتهاند تا به آن رسیدگی شود اما برخی دیگر برنامهای برای این موضوع ندارند و به نظر نمیرسد اخذ مالیات از خانههای خالی هم برای آنها چندان سنگین باشد. در شمال کشور هم اوضاع به همین شکل است؛ برخی ویلاهای خود را به محلیها سپردهاند و در قبال آن به آنها هزینهای میپرازند و برخی دیگر نیز ملک خود را اجاره میدهند تا به هر حال از آن کسب درآمدی کرده باشند.